GRČKA ZIMA

Ekstremna ljevica i desnica vuku u ulični rat

05.02.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Još 2012., grčka neonacistička stranka Zlatna zora bila je u punom usponu. Prijeteći grčki nacionalisti poznati po svojim crnim uniformama i modificiranom kukastom križu stvorili su političku mrežu i distribucijske centre diljem Grčke. Neprovjereni od policije - ili, kako neki kažu, uz pomoć njih - sljedbenici ove stranke otvoreno su pljačkali susjedstvo imigranata u svojim noćnim pohodima. No kakva im je popularnost danas u Grčkoj, istražio je Washington Post

Ovi 'helenski olujni jurišnici', kako piše Washington post, dio su vala krajnje desnice nacionalista koja dobiva na snazi u cijeloj Europi. U rujnu su, kako se sumnja, aktivisti Zlatne zore izboli na smrt repera Pavlosa Fyssasa koji je bio poznat po svojim antifašističkim stihovima. Prošlog mjeseca, nekoliko desetaka pristaša Zlatne zore marširalo je tom istom četvrti rušeći transparent koji je podignut u čast reperu i napadajući poznati brlog grčkih anarhista. A ovog je vikenda skupina oformila novu stranku pod nazivom Nacionalna zora.

Zbog niskog stupnja uličnih ratova koji se odvijaju između pripadnika krajnje ljevice i krajnje desnice, postoji opasnost da Grčka potone još dublje u političko nasilje, piše Washington Post.

No čini se da su se grčke vlasti probudile posljednjih nekoliko mjeseci i shvatile kakvu prijetnju predstavlja stranka Zlatna zora. Njezinih šest članova parlamenta, uključujući i vođu stranke Nikosa Michaloliakosa završilo je u zatvoru gdje čekaju suđenje zbog optužbi za osnivanje i upravljanje zločinačkom organizacijom. Podaci prikupljeni iz mobitela i prijenosnih računala uhićenih članova otkrili su fotografije novaka Zlatne zore u trening kampovima kako poziraju s jurišnim oružjem i nacističkim pozdravom.

U isto vrijeme podrška neonacističkoj stranci dvojna je. Nakon Fyssasova ubojstva, ubijena su dva člana Zlatne zore nekoliko tjedana kasnije, očito u znak odmazde, pa je porasla javna empatija prema stranci, piše Washington Post. Neke nedavne ankete pokazuju blag rast podrške stranci.

Veliki ispit bit će svakako izbori u svibnju; lokalni i oni za Europski parlament.

'Oni će pokazati koliko je Zlatna zora jaka u Grčkoj', rekao je Nick Malkoutzis, politički komentator i zamjenik glavnog urednika novina Kathimerini na engleskom jeziku.

'Postoji bojazan unutar grčkog političkog mainstreama da bi veći broj Grka mogao glasati upravo za njih jer ljudi imaju tendenciju 'slobodnije' glasati na lokalnim i europskim izborima te bi na taj način dali šamar u lice vladajućima', dodao je Nick Malkoutzis.