INDUSTRIJSKA NESREĆA

Eksplozija u francuskom nuklearnom postrojenju!

12.09.2011 u 15:55

Bionic
Reading

Na jugu Francuske danas je došlo do eksplozije u nuklearnom postrojenju. Vlasti su objavile da postoji rizik da dođe do radioaktivnog isparavanja

Jedna je osoba poginula, a četiri su ozlijeđene u eksploziji peći za obradu otpada u nuklearnom postrojenju u Marcouleu, nadomak grada Avignona. Incident se zbio u 11:45. Prema pisanju Le Figaroa, područje je stavljeno pod sigurnosnu zaštitu, no nije bilo potrebe za evakuacijom, kako je medijima priopćio ministar unutarnjih poslova. Glasnogovornik Francuske agencije za atomsku energiju dodaje da nema opasnosti od radioaktivnog ili kemijskog curenja. Jedan od ozlijeđenih je u kritičnom stanju i hitno je prevezen u bolnicu u Montpeilleru.

Vatrogasci izjavljuju da još uvijek ne mogu procijeniti štetu.

Kompleks je u vlasništvu EDF-a, najvećeg francuskog proizvođača nuklearne energije, iz kojeg pak javljaju da je riječ o industrijskom, a ne nuklearnom incidentu. Kako je objasnio njihov glasnogovornik, radi se o peći koja služi za rastapanje mehaničkog otpada poput ventila, pumpi i alata, baš kao i potrošenih radnih uniformi ili rukavica. Nadalje, požar uzrokovan eksplozijom, stavljen je pod kontrolu. 

Ovo nije prvi incident u Marcouleu. U ožujku 2009., dogodila ne nepredviđena nuklearna reakcija u jednom od objekata, no opasnost je podignuta tek na drugu razinu (skala broji do sedam).

U spomenutom postrojenju obavljena su prva vojna i industrijska istraživanja s plutonijem. Nema reaktora, ali se zato proizvodi tzv. MOX, smjesa pultonijevih i uranijevih oksida, koja se potom koristi u procesu izdvajanja plutonija iz nuklearnog goriva.

Francuska ima drugu najveću mrežu nuklearki na svijetu iz koje dobiva oko 80 posto svoje električne energije. Cijene struje u toj su zemlji među najnižima u Europi, a i jedan je od najvećih izvoznika električne energije. Njezina nuklearna industrija dosad se smatrala uspješnom pričom. Budući da stvara desetak puta manje CO2 po kWh od Njemačke i Velike Britanije, njezine su nuklearke podržale čak i neke udruge za zaštitu okoliša, među kojima i Enviromentalists For Nuclear Energy. Država puno ulaže u njihovu sigurnost, međutim ove su godine u srpnju zabilježena dva manja incidenta.