latinska četvrt

Eksplozija izazvala požar u zgradama u središtu Pariza, traži se dvoje ljudi

21.06.2023 u 22:18

Bionic
Reading

U eksploziji koja je u srijedu odjeknula ulicom u prometnoj Latinskoj četvrti u središtu Pariza ozlijeđeno je oko 30 ljudi, urušila se fasada zgrade u kojoj se nalazi škola dizajna a u više su zgrada izbili požari

U eksploziji nepoznatog uzroka ozlijeđeno je najmanje 29 osoba, uključujući četiri koje su u kritičnom stanju, izvijestila je pariška policijska uprava.

Stotine vatrogasaca stavilo je požar pod kontrolu, a spasioci traže dvoje nestalih ljudi za koje se strahuje da su zatrpani pod ruševinama, rekao je šef pariške policije Laurent Nunez.

Eksplozija plina u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Valentin Izzo / AFP / Profimedia

Ured tužitelja u Parizu rekao je da je prerano reći što je uzrokovalo eksploziju, dok je zamjenik gradonačelnika Edouard Civel u objavi na Twitteru naveo da se prije eksplozije osjetio snažan miris plina.

Eksplozija se dogodila u 16 i 55, u doba kada se zaposleni vraćaju kućama. Područje  početkom ljeta posjećuje veliki broj turista i stranih studenta no za sada nema naznaka da su među nestalima i ozlijeđenima i strani državljani.

Svjedoci su opisali događaj kao zaglušujuću eksploziju i vatrenu kuglu koja se uzdigla visoko u ulici Saint-Jacques, u petom okrugu. U neposrednoj blizini nalaze se katedrala Notre-Dame, Sveučilište Sorbonne, vojna bolnica Val de Grace i Luksemburški vrt.

U siječnju 2019. curenje plina u devetom pariškom okrugu  izazvalo je eksploziju u kojoj su poginule 4 osobe a ozlijeđeno 66. U travnju te godine izbio je požar u katedrali Notre-Dame uništivši veći dio krova.