SKUPA STRUJA

Ekspertize pokazale da je Mravak nedužan

08.09.2009 u 14:13

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor odlučila je da zasad neće smijeniti čelnika HEP-a Ivana Mravka, nakon što je dobila preliminarne nalaze dviju odvojenih ekspertiza HEP-ove kupovine električne energije tijekom proteklih pet godina

Ivan Mravak, predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), zasad je siguran na svojoj poziciji, piše tjednik Nacional. Tako je, naime, odlučila premijerka Jadranka Kosor, nakon što je dobila preliminarne nalaze dviju odvojenih ekspertiza HEP-ove kupovine električne energije tijekom proteklih pet godina.

Spomenute ekspertize Vlada je naručila od državnog energetskog instituta Hrvoje Požar i privatnog instituta za energetiku i zaštitu okoliša Ekonerg, nakon učestalih napisa o navodnim nezakonitim potezima uprave HEP-a.

Stručnjaci oba instituta pozabavili su se spornim uvozom električne energije, pokušavajući utvrditi je li uprava HEP-a kupovala energiju po cijenama znatno višim od tržišnih, prouzročivši tako štetu od nekoliko stotina milijuna eura, kako se pisalo u medijima.

Međutim, ekspertize se nisu bavile ugovorom HEP-a i šibenskog TLM-a, prema kojem je državna energetska kompanija tvrtki u privatnom vlasništvu isporučivala struju po cijeni četiri pota manjoj od one po kojoj je struju uvozila.

Prema informacijama kojima raspolaže Nacional, stručnjaci instituta Hrvoje Požar i Ekonerg izvršili su dubinsko snimanje HEP-ovih ugovora o dugoročnoj kupovini električne energije i u svojim prvim nalazima ustanovili su kako su spomenute transakcije provedene u skladu s važećim zakonima, pravilima struke i načelima dobrog upravljanja kompanijom.

Na taj način, barem zasad, demantirane su optužbe na račun čelnog čovjeka HEP-a Ivana Mravaka o tome kako je svojim nezakonitim i nesavjesnim postupcima u proceduri uvoza električne energije oštetio svoju kompaniju.

Temeljem tih optužbi, iznesenih u domaćim medijima, moćni pojedinci unutar vladajuće stranke su tijekom proteklih tjedana vršili snažan pritisak na Jadranku Kosor, tražeći od nje da smjeni Mravaka.

Jadranka Kosor
te je zahtjeve privremeno odbila, te naručila izradu odvojenih ekspertiza. S obzirom na to da se prvi nalazi tih institucija praktički podudaraju u zaključku kako nisu pronađene nepravilnosti, logično je kako premijerka u ovom trenutku neće pokretati Mravakovu smjenu.