Sveučilišniprofesor Smirnovs stavio je pod upitnik stabilnost 26 latvijskih banakai državnu valutu lats, i završio na dvodnevnom ispitivanju. Pušten je,no ostaje pod istragom zbog širenja 'neistinitih informacija' inaređeno mu je da ne napušta zemlju, prenosi Jutarnji list.

'Nisam rekao ništa što se već ne zna', izjavio je Smirnovs, a osimnjega priveden je i jedan glazbenik koji se na svom koncertu našalio naračun stabilnosti banaka.

Latvija je već dugo prilično 'nezgodna' u slučajevima financijskestabilnosti, pa su tako 1995, nakon bankrota najveće banke, štedišeizgubili 500 milijuna funti, a izvršni direktori završili u zatvoru.Prošle godine nakon glasine o devalvaciji domaće monete krenula jeuzbuna i žurba za uvođenjem eura.

Nakon toga uvedene su kazne do šest godina za neodgovorno širenje ipoticanje glasina o financijskom sustavu. Nakon što se sada financijskisustav pod težinom globalne krize počeo urušavati, policija je počelanadzirati internet, novine i poruke na mobitelima tražeći ekonomskepesimiste koji šire depresiju u javnosti.

Smirnovs je uhićen jer je izjavio za lokalne novine kako savjetujeda se novac povuče iz banki i promijeni iz domaće valute. Ipak, njegovazabrinutost čini se opravdanom: prošlog je mjeseca Latvija preuzelanajveću lokalnu banku Parex kako bi je spasila od bankrota. Zanijekalaje teškoće, a sada je u pregovorima s MMF-om.