genijalna dosjetka

Einsteinova bilješka o tajni sretnog života prodana za 1,3 milijuna dolara

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2017 20:58
  • Objavljeno 24.10.2017 u 20:58
Albert Einstein

Albert Einstein

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Bilješka Alberta Einsteina o tajni sretnog života prodana je u utorak na aukciji u Jeruzalemu za 1,3 mlijuna dolara, objavila je aukcijska kuća Winner's.

Na dražbi su ponuđene dvije bilješke koje je Einstein predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni sretnog života, i koje su se pojavile 95 godina kasnije.

Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan znanstvenih krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač donio pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Einstein nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije bilješke na njemačkom.

‘Možda, budeš li imao sreće, ove će bilješke biti puno vrednije od napojnice’, rekao mu je Einstein, tvrdi prodavatelj bilješki.

Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papira s logom Imperial Hotela, piše ‘miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom’.

Na drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu ‘Gdje ima volje, ima i načina’.

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost bilješki. ‘One nemaju znanstvenu vrijednost ali mogle bi pomoći u određivanju osobnih razmišljanja Einsteina, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti’, ocijenio je Roni Grosz, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Osim bilješki na aukciji u utorak ponuđeni su i drugi predmeti, među kojima su pisma koje je Einstein napisao pred kraj života.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!