FINANCIJSKI FAIR PLAY

Tajnik Uefe: Ne morate biti Einstein da bi shvatili pravila

30.12.2014 u 17:08

Bionic
Reading

Glavni tajnik Uefe Gianni Infantino u utorak je odbacio tvrdnje da pravila financijskog fair-playa (FFP) idu u korist najbogatijim europskim klubovima

"To nije istina, cilj je imati zdrave klubove. Osnovno načelo FFP-a je da ne možete potrošiti više negoli ste zaradili. Ne morate biti Einstein da bi to shvatili, tako se uostalom ponašate u svojoj kući, trošite koliko imate u novčaniku. Nemojte zaboraviti da su prije dvije godine europski klubovi imali ukupno milijardu i 700 milijuna eura gubitaka, a sada je taj iznos manji za milijardu eura", izjavio je Infantino na Međunarodnoj konferenciji o sportu, koja se održava u Dubaiju.

Nedavno je sportski direktor Juventusa Umberto Gandini izjavio kako će FFP dovesti do još veće dominacije najbogatijih klubova kao što su Barcelona, Bayern, Real Madrid, Chelsea, Manchester United, PSG i Manchester City.

"Prije pet ili šest godina financije Real Madrida i AC Milana bile su gotovo iste, a danas Real ima tri puta veće prihode zbog toga što je investirao u marketing. Također, možemo uzeti primjer zarade od ulaznica. AC Milan i Inter igraju na stadionu koji prima 80.000 gledatelja, a Chelseajev stadion prima oko 40.000, ali Chelsea zarađuje četiri puta više od Milana i Intera", dodao je Infantino.

On je napomenuo da nije cilj financijskog fair-playa da svi budu na istoj razini.

"Svi se sjećamo političkih sustava koji su promovirali jednakost u zaradama i pokazalo se da to ne funkcionira. Velikih i malih klubova bilo je i prije, u 60-tima klubovi sa najvećim stadionima bili su najbogatiji i mogli su dovoditi najbolje igrače, ali tada su klubovi zarađivali samo od prodanih ulaznica. Danas morate investirati u više smjerova da biste povećali prihode. Pogledajte primjer Borussije Dortmund koja je bila pred bankrotom 2005., da bi pretprošle sezone igrala u finalu Lige prvaka. Njihov primjer pokazuje da ako investirate u omladinski pogon i infrastrukturu, onda se možete natjecati na najvišoj razini", istaknuo je Infantino.