BLIZU, A DALEKO

Egipatski sud srušio odluku o ustupanju otoka Saudijskoj Arabiji

21.06.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Egipatski sud odbacio je jučer vladinu odluku o ustupanju dva strateški važna otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji što je ranije ove godine izazvalo burne reakcije oporbe i uhićenja stotinjak prosvjednika

Podsjetimo, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi prošlog je travnja tijekom posjeta saudijskog kralja Salmana odlučio ustupiti otoke Tiran i Sanafir nakon što je egipatska vlada objavila kako su tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala da se otoci nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.


Mnogi smatraju kako je do ustupanja otoka došlo jer je Saudijska Arabija pružila Egiptu značajnu financijsku i diplomatsku pomoć nakon što je predsjednik al-Sisi, tada zapovjednik oružanih snaga, 2013. svrgnuo predsjednika Mohameda Morsija.

Otoci Tiran i Sanafir, inače, kontroliraju južni ulaz u zaljev Akaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke. Vlada je, pak, odluku o ustupanju obrazložila tvrdnjom da su egipatske oružane snage štitile otoke na osnovi odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj Abdul-Aziz.

Protivnici predaje otoka tvrde, pak, da se prema sporazumu Velike Britanije i Osmanskog carstva iz 1906. godine otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama. Najglasniji u tome je jedini al-Sisijev protukandidat na predsjedničkim izborima 2014. Hamdin Sabahi koji je odbacio plan o ustupanju otoka, uz obrazloženje da je protivan egipatskom ustavu koji zabranjuje ustupanje bilo kojeg dijela državnog teritorija.

Strateški značaj tih otoka ogleda se kroz činjenicu da se s njih nadzire promet brodova iz zaljeva Akaba koji, pak, Izraelci po gradu Eilatu nazivaju Eilatski zaljev.

Bivši egipatski predsjednik Gamal Naser je još 1967. te otoke želio iskoristiti za blokiranje prolaza izraelskih brodova kroz Tiranski tjesnac, a kako bi izolirao grad Eilat. Tu namjeru Izrael je procijenio jednim od svojih glavnih povoda za nanošenje preventivnog udara u Šestodnevnom ratu.
 
Nakon tog rata, otoci su došli pod izraelsku okupaciju koja je trajala do potpisivanja mirovnog sporazuma između dviju država u američkom Camp Davidu 1979. godine i kojim je Tiranski tjesnac proglašen međunarodnim vodama. Egipat je suverenitet nad tim otocima dobio 1982. g., ali se na Tiranu sve do danas nalazi baza Multinacionalnih snaga za nadzor.
423875,429886,432232,425144