ružan potez

Egipatska SF serija koja predviđa uništenje Izraela izazvala kritike u toj zemlji

26.04.2020 u 20:21

Bionic
Reading

Kontroverzna egipatska serija znanstvene fantastike koja predviđa uništenje Izraela nakon raspada njihovog saveznika, Sjedinjenih Država, izazvala je u Izraelu žestoke kritike. Prva epizoda "Kraj" ("Al-Nehaya") emitirana je u Egiptu u petak, na prvi dan svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

U prvoj epizodi prikazuje se scena u učionici 2120. godine u kojoj djeca uče o "ratu za oslobođenje Jeruzalema". "Sjedinjene Države počele su se raspadati i boriti jedna protiv druge. I tada je arapskim zemljama porasla gospodarska i vojna moć", govori im učitelj.

"SAD je bio glavni saveznik cionističke države. Kada se arapskim zemljama pružila prilika da se riješe svog zakletog neprijatelja, izbio je rat i nazvan je ratom za oslobođenje Jeruzalema", dodao je.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sadržaj serije. "Ovo je žalostan i apsolutno neprihvatljiv sadržaj, osobito među zemljama koje imaju mirovni sporazum 41 godinu."

Egipat je prva arapska zemlja koja je s Izraelom 1979. potpisala mirovni sporazum. Sljedeći je bio Jordan 1994. Televizijske serije i emisije u Egiptu prate brojne obitelji svake godine tijekom ramazana.