dan na biralištima

Sisi očekivano ide prema pobjedi na egipatskim predsjedničkim izborima

12.12.2023 u 16:17

Bionic
Reading

Egipćani glasaju u utorak, trećeg i posljednjeg dana dana izbora na kojima se, u nedostatku stvarne konkurencije, očekuje pobjeda predsjednika Abdela Fataha al-Sisija

Velik dio Egipćana nije pokazao interes za izbore, iako ih vlasti i komentatori u strogo kontroliranim lokalnim medijima pozivaju da ispune svoju građansku dužnost.

„Neću glasati jer mi je dosta ove države”, rekao je 27-godišnji taksist Hosam koji tvrdi da se kvaliteta života pod desetljećem Sisijeve vlasti pogoršala.

„Kad će održati stvarne izbore, izaći ću na njih”, dodao je.

Izbori koji su počeli u nedjelju su treći otkad je Sisi preuzeo vlast 2013., nakon zbacivanja prve demokratski izabrane vlasti u Egiptu, one Mohameda Morsija, povezanog s islamističkom skupinom Muslimansko bratstvo. Mursi je pobijedio godinu dana nakon svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg autokrata Hosnija Mubaraka, u prosvjedima Arapskog proljeća.

Međunarodni promatrači kritiziraju stanje ljudskih prava u Egiptu pod Sisijem, optužujući ga da guši političke slobode. U novoj prijestolnici koja se gradi istočno od Kaira domoljubna glazba trešti iz zvučnika ispred birališta smještenog na aveniji s novoizgrađenim bankama i neofaraonskim ministarstvima.

Građevinski i uredski radnici okupili su se ispred, neki s egipatskim zastavama, te su plesali i nosili Sisijeve slike.

Sausan Ades, 34-godišnja zaposlenica u državnom zdravstvu, rekla je da je došla glasati „jer je to njihova država”. „Volimo Egipat. Važno je biti dio toga”.

Ona smatra da je nova prijestolnica, često kritizirana zbog cijene od 58 milijardi dolara u vrijeme dok je Egipat suočen s ogromnim dugovima, nužna za razvoj.

Na izborima sudjeluju još tri kandidata. Najistaknutiji suparnik Sisiju odustao je od kandidature u listopadu, kazavši da su dužnosnici i bande napadali njegove pobornike. Kritičari naglašavaju kako su izbori prijevara te da je Sisijeva popularnost potonula uslijed razorne ekonomske krize. Egipat, veliki uvoznik pšenice, od početka rata u Ukrajini izgubio je više od polovice vrijednosti svoje valute.

Sisi se brani tvrdeći da on nudi sigurnost i stabilnost, što je poruka koja rezonira s dijelom birača koji ne žele povratak islamista koji su danas u velikom broju u pritvorima.

Nacionalno izborno tijelo u ponedjeljak je objavilo da je na birališta izašlo 45 posto glasača, što je veći odaziv nego na prošlim izborima 2018. Kritičari sumnjaju u te podatke.