OD 22 ARAPSKE ZEMLJE

Egipat najgori po pitanju ženskih prava

12.11.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Egipat je trenutno najgora zemlja u arapskom svijetu po pitanju ženskih prava, a skoro sve žene i djevojčice su doživjele neki oblik seksualnog zlostavljanja doznaje se iz istraživanja zaklade Thomson Reuters koje u utorak prenosi BBC

U istraživanju provedenom u 21 zemlji, članicama Arapske lige i Siriji, sudjelovalo je više od 330 stučnjaka za rodna pitanja, a radi se o trećoj po redu godišnjoj studiji o ženskim pitanjima od početka Arapskog proljeća 2011.

U ocjenjivanju su se stručnjaci služili s više čimbenika, a kao glavni se navodi seksualno zlostavljanje žena. Naime, prema izvješću UN-a iz travnja ove godine, 99,3 posto egipatskih žena i djevojčica je bilo podvrgnuto seksualnom zlostavljanju.

'Društvena prihvaćenost svakodnevnog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja pogađa svaku ženu u Egiptu, bez obzira na godine, zanimanje, društvenoekonomski status, bračni status, oblačenje ili ponašanje', tvrdi Noora Flinkman iz udruge HarassMap.

Egipat ima i diskriminacijske zakone, a u toj je zemlji zabilježen i veliki porast trgovine ženama i djecom.

Druga zemlja na 'crnoj listi' je Irak, a slijede Saudijska Arabija, Sirija i Jemen. U arapskim se zemljama ženska prava najbolje štite na Komorskim otocima gdje žene drže 20 posto ministarskih položaja.