OČEKUJE SE EGZODUS

Egipat na Sinaju priprema zonu za prihvat Palestinaca

16.02.2024 u 08:12

Bionic
Reading

Egipat priprema područje uz granicu s Gazom koje bi moglo poslužiti za prihvat Palestinaca ukoliko izraelska ofenziva izazove egzodus preko granice, rekla su u petak za Reuters četiri izvora opisujući tu mogućnost kao rezervni plan Kaira

Egipat, koji niječe bilo kakve pripreme u tom smjeru, opetovano je upozoravao na mogućnost da bi izraelska ofenziva na Gazu mogla uroditi raseljenjem Palestinaca na Sinai, što Kairo smatra potpuno neprihvatljivim. Slično upozorenje su odaslale druge arapske zemlje, uključujući Jordan.

SAD je više puta ponovio da se protivi bilo kakvom raseljenju Palestinaca iz Gaze.

Jedan od izvora navodi da je Egipat optimističan da bi razgovori o prekidu vatre mogli uroditi plodom kako bi se izbjegao spomenuti scenarij, ali da priprema područje uz granicu kao privremenu mjeru opreza. Tri izvora bliska snagama sigurnosti tvrde da je Egipat počeo s pripremama sinajskog pustinjskog područja s nekim osnovnim objektima za prihvat Palestinaca, ističući da je radi isključivo o rezervnom planu.

Zbog osjetljivosti teme, izvoru su tražili da ostanu neimenovani.

Izrael je rekao da će pokrenuti ofenzivu na kako bi u Rafahu uništio "posljednje uporište" Hamasa. U tom gradu na granici s Egiptom stiješnjeno je oko milijun Palestinaca koji su u njemu našli utočište pred razornom izraelskom ofenzivom na Pojas Gaze.