VELIKA STUDIJA

E-cigarete su ipak zdravije i dobre za odvikavanje

18.12.2014 u 07:08

Bionic
Reading

Različita istraživanja pokazala su da su e-cigarete zdravije od običnih jer njihov dim ne sadrži cijelo mnoštvo kancerogenih tvari koje sadrži dim običnih cigareta. To, naravno, ne znači da su e-cigarete potpuno bezopasne za zdravlje

No u medicinskim krugovima najviše je dvojbi bilo oko pitanja pogoduju li e-cigarete odvikavanju od pušenja te jesu li u tom smislu bolje od nikotinskih žvakaćih guma i flastera.

Nova pregledna studija koju je provela neovisna međunarodna medicinska organizacija Cochrane pokazala je da e-cigarete ipak pogoduju odvikavanju ili smanjenju pušenja. Studija, utemeljena na dva randomizirana istraživanja, utvrdila je da su e-cigarete koje su sadržavale nikotin dale bolje rezultate od 'placebo cigareta' koje su stvarale pare bez nikotina.

Električne cigarete već su godinama na tržištu, međutim u posljednje vrijeme njihova popularnost naglo raste. Prodaja e-cigareta je prošle godine dostigla 1,7 milijardi dolara, a procjenjuje se da bi za 10-ak godina mogle preteći obične duhanske proizvode.

Za razliku od nikotinskih žvakaćih guma i flastera koji se koriste za odvikavanje od pušenja, električne cigarete su popularnije među pušačima jer oponašaju iskustvo pušenja. One se drže u rukama, stvaraju pare nalik na dim i pružaju osjećaj nikotinskog udara sličan onome kakav daje pušenje. Istovremeno pušači e-cigareta i ljudi u njihovom društvu nisu izloženi dimu koji stvaraju konvencionalne cigarete.

U novoj Cochraneovoj studiji analizirani su podaci iz dva istraživanja provedena na 662 osobe. Ona su ispitala koliko je pušača e-cigareta uspjelo prestati pušiti te koliko ih je smanjilo broj popušenih cigareta za najmanje 50 posto. U studiji su također istraženi mogući neželjeni efekti korištenja električnih cigareta.

Prema dobivenim rezultatima, devet posto korisnika e-cigareta uspjelo je prestati pušiti unutar godine dana. Osim toga, 36 posto korisnika električnih cigareta uspjelo je prepoloviti konzumaciju običnih cigareta. Taj udio bio je manji (28 posto) među korisnicima e-cigareta bez nikotina, odnosno placebo e-cigareta. Samo jedna studija usporedila je djelovanje električnih cigareta s nikotinskim flasterima. Ona je pokazala da e-cigarete imaju sličan učinak. Istraživanje kraćeg i srednjoročnog korištenja e-cigareta nije pokazalo negativne efekte.

Autor studije, profesor kliničke psihologije Peter Hajek rekao je da rezultati, iako su utemeljeni na relativno malom broju studija s malim uzorkom, ipak ohrabruju.

'U obje studije koristile su se cigarete s malim razinama nikotina. Postoji vjerojatnost da su noviji proizvodi efikasniji jer iz starijih istraživanja proizlazi da cigarete koje brže dostavljaju veće doze nikotina imaju bolje efekte', dodao je Hajek.

Mogući rizici e-cigareta

Neka druga nova istraživanja pokazala su da pare e-cigareta, mada su uglavnom manje toksične od dima pravih cigareta, ipak nisu nužno bezopasne te da čak mogu uzrokovati bakterijske infekcije. Zašto i kako?

Većina para e-cigareta sadrži tragove otapala za nikotin i arome koje iritiraju pluća. Kada pušači e-cigareta žele jači podražaj, obično pojačavaju napon, a s njime i temperaturu koja stvara nikotinske pare. Međutim novija studija pokazala je da veće temperature uzrokuju raspadanje otapala tako da se iz njih stvaraju karbonili. Pri najvećim temperaturama mješavina otapala glicerina i propilen glikola može stvarati razine formaldehida slične onima u dimu duhana.

E-cigarete također mogu izazvati opasne infekcije pluća. Naime ovogodišnje istraživanje pokazalo je da superbakterija MRSA u kontaktu s nikotinom izlučuje značajno deblji zaštitni biofilm kojim se štiti od prirodnih antibiotika. Kada se nađe u nikotinskim parama, MRSA ulazi u pluća još moćnija pa može izazvati teško izlječive upalne procese.

Rak pluća – jedan od najvećih ubojica

Statistike pokazuju da je rak pluća najčešći rak kod muškaraca u Hrvatskoj te drugi po učestalosti kod žena nakon raka dojke. Vrlo je teško izlječiv jer se obično kasno otkriva pa se smatra najopasnijim tumorom. Budući da pušenje povećava rizik za dobivanje raka pluća za 25 puta te da uzrokuje i neke druge tumore, smatra se ključnim rizikom za ljudsko zdravlje.