banjalučki fakultet

Dvoje sveučilišnih profesora kažnjeno zbog plagiranja - prepisivali čak i s Wikipedije

06.06.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Stručno povjerenstvo koje je formirao Fakultet političkih znanosti u Banjoj Luci utvrdilo je kako su radovi dvoje sveučilišnih profesora iz Bosne i Hercegovine na temelju kojih su stekli akademska zvanja uglavnom sačinjeni od prepisanih radova drugih autora, prenijeli su u utorak lokalni mediji

Banjolučki FPN priopćenjem je potvrdio kako radovi izvanrednih profesora Ljubomira Zubera i Radmile Čokorilo, predstavljaju očevidne plagijate s velikim udjelom izravno prepisanog teksta bez pozivanja na izvore ili njihovog navođenja u literaturi.

Šestočlano stručno povjerenstvo formirano je kako bi se provjerili navodi objavljeni u medijima da su Zuber i Čokorilo jednostavno prepisali veći dio svojih radova s kojima su se prijavili na natječaje za izbor u zvanje izvanrednog profesora na studiju novinarstva na sveučilištima u Istočnom Sarajevu odnosno Banjoj Luci.

FPN je nalaze stručnog povjerenstva uputio senatu Sveučilišta u Banjoj Luci na dalje odlučivanje uz zahtjev da senat 'u najkraćem roku udalji navedene profesore iz nastave u tekućoj akademskoj godini'.

Kako su ranije objavili mediji Zuber je za profesora na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu odnosno na Palama izabran 2015. godine a prijavio je nekoliko radova od kojih su najmanje dva plagijati.

Portal Faktor objavio je usporednu analizu koja je još prije dvije godine pokazala kako je Zuberov navodno originalni rad pod naslovom 'Medijska pismenost - put ka slobodnijoj komunikaciji' zapravo najvećim dijelom kompilacija prepisanih tekstova iz radova srbijanskih autora Nemanje Kneževića 'Nova medijska pismenost' i Dragana Markovića 'Audio-vizualna pismenost'.

Sličan je slučaj i s radom 'Medijska stvarnost kao naša stvarnost' kojega je Zuber također prijavio na natječaj no tu je otišao i korak dalje jer je u tom uratku prepisivao čak i sadržaje s Wikipedije

Radmila Čokorilo je 2016. godine u status izvanrednog profesora na predmetu radijsko novinarstvo izabrana upravo na FPN-u u Banjoj Luci i to unatoč činjenici da je ranije utvrđeno kako je i njena disertacija s kojom je doktorirala u Beogradu plagijat.

Uz to na najtečaj je prijavila također prepisane radove, uključujući čak jedan seminarski.

Kada je objavio ove navode Faktor je ironično zaključio kako su i Zuber i Čokorilo ipak uložili neki trud jer su prepisivane radove s ćirilice preveli na latinicu.

Nakon što je povjerenstvo FPN-a u Banjoj Luci potvrdilo ove navode u priopćenju s tog fakultetu su istaknuli kako ovaj slučaj treba biti opomena čitavoj akademskoj zajednici da je prošlo vrijeme u kojem su nesavjesni pojedinci mogli bez ikakve odgovornosti objavljivati kvaziznanstvene radove te na osnovu toga stjecati akademska zvanja.

'Time je ne samo narušena kvaliteta nastave već je doveden u pitanje kredibilitet visokoškolskih ustanova. Nadamo se da će ovaj primjer poslužiti i drugim fakultetima da se suoče sa sličnim problemima u svojim sredinama i da će cijelom sveučilištu pomoći da unaprijedi metode borbe protiv ovakvih pojava', poručili su s banjolučkog FPN-a.