OPTUŽBE ZA PLAGIRANJE

Upitali smo Sveučilište u Augsburgu kako ide istraga Barišićevog doktorata

13.02.2017 u 12:24

Bionic
Reading

Ministra obrazovanja Pavu Barišića su za sumnju na plagijat Sveučilištu Augsbrug u Bavarskoj prijavili svjetski priznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić i profesor filozofije Jure Zovko. Barišić je u Augsburgu doktorirao filozofiju, te smo se obratili tamošnjem sveučilištu u vezi poslane prijave i procedure koja slijedi

Profesor Jure Zovko s Instituta za filozofiju i Sveučilišta u Zadru, ujedno i član HDZ-ova Odbora za znanost, i znanstvenik Ivan Đikić prijavili su ministra obrazovanja Pavu Barišića da je prilikom izrade doktorske disertacije plagirao samoga sebe. Barišić je prijavljen Sveučilištu Augsburg u Bavarskoj, na kojemu je doktorirao, a o tome su Đikić i Zovko informirali i hrvatsku javnost

U međuvremenu je Barišić preživio glasanje o nepovjerenju u Saboru, s time da je Most pritom ostao suzdržan, objašnjavajući svoju poziciju time da čekaju što će Sveučilište Augsburg odlučiti oko sumnji da je aktualni ministar obrazovanja u vladi Andreja Plenkovića autoplagirao svoj doktorat.

Stoga smo se obratili Sveučilištu Augsburg s nekoliko pitanja u vezi ovog slučaja koji se tiče njihova doktranda. Pitali smo ih jesu li zaprimili prijavu protiv Barišića, koliko dugo bi trebao trajati proces odlučivanja o tome, te koje su posljedice za Barišića ako se zaključio da je plagirao dijelove svojeg doktorata.  Unatoč i telefonskom pozivu uredu za medije Sveučilišta Augsburg nismo još dobili službeni odgovor od nadležnih, no zato su se o ovoj temi sa sveučilišta kratko očitovali novinaru Deutsche Welle Srećku Matiću.

Sveučilište Augsbrug je potvrdilo kako je elektronskom poštom primilo prijavu protiv Barišića. Trenutno je u tijeku verificiranje podnositelja prijave, a nakon toga slijedi ‘u takvim slučajevima uobičajeni postupak provjere’. Iz Sveučilišta Augsburg nisu htjeli komentirati koliko bi taj postupak mogao trajati, no sudeći po tome koliko inače takvi postupaci traju na njemačkim sveučilištima nekoliko tjedana ili najviše nekoliko mjeseci. 

U Njemačkoj se optužbe za plagijat shvaćaju vrlo ozbiljno, a imaju i političku težinu. Podsjećamo, svojedobno je ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg morao podnijeti ostavku kada je dokazano da je plagirao velike dijelove svojeg doktorata, a ista je sudbina snašla i ministricu obrazovanja Anette Schavan, i to iako je njen doktorat napisan davne 1980. Doktorsku titulu zbog plagiranja izgubila je bivša eurozastupnica Silvana Koch-Mehrin.