120 GODINA ČEKANJA

Dvaput je dvaput: Projektirali školu 2014. i sad to rade opet. Pogodite tko će zaraditi

11.05.2018 u 16:32

Bionic
Reading

'Završeno je projektiranje OŠ Horvati te smo pred izdavanjem potvrde glavnog projekta, za što je potrebno još riješiti mali dio vlasništva nad zemljištem. Realno je očekivati početak izgradnje 2016. godine', ustvrdio je prije četiri godine Ivica Lovrić, zagrebački gradski pročelnik za obrazovanje i sport kao gost na Dežurnom telefonu Večernjeg lista

Četiri godine kasnije od nove škole na Knežiji nema ni 'š', a Grad je prije nekoliko dana raspisao natječaj za izradu glavnog projekta procijenjene nabavne vrijednosti tristo tisuća kuna. Dakle projekta za koji je Lovrić prije četiri godine tvrdio da je pred dobivanjem potvrde, 'za što je potrebno još riješiti mali dio vlasništva'.

Međutim iz uvida u zemljišne knjige jasno je da parcele koje je trebao otkupiti Grad još nije otkupio, a novi glavni projekt treba napraviti, kako se obrazlaže u natječajnoj dokumentaciji, jer je uslijed proteka vremena došlo do izmjena nekoliko zakona i pravilnika (Zakon o prostornom uređenju, Zakon o gradnji, zakoni i pravilnici iz područja zaštite od požara, Zakon o energetskoj učinkovitosti i ostali), pa ga je potrebno nanovo izraditi, kao i sve dodatne projekte, elaborate i sve ostalo potrebno za ishođenje građevinske dozvole.

K tome je prošle godine Grad za novelaciju glavnog projekta angažirao tvrtku Arhingtrade i za to platio 137 tisuća kuna.

Nova OŠ Horvati trebala bi zamijeniti staru, udaljenu nekoliko stotina metara, koja je navršila 121 godinu i odavno ne ispunjava pedagoške standarde. Uz to, nalazi se na koridoru buduće Šarengradske ulice koja bi trebala rasteretiti Savsku, što je još jedan od projekata o kojima se desetljećima govori u Zagrebu, ali nikako da se realizira.

Prije dvanaest godina na natječaju za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja izabran je projekt Hrvoja Njirića, objavljena je procjena zemljišta koje treba kupiti, ali su kupljene samo dvije parcele.

Obje je Grad otkupio 2009. godine. Jedna, veća, od 3060 kvadratnih metara, bila je u vlasništvu tvrtke Kod - ulaganje Zdenka Lučića, hercegovačkog poduzetnika, mlađeg brata Milana Lučića, za koju je Grad platio 12,1 milijun kuna. Druga, manja, od 525 kvadratnih metara, bila je u vlasništvu tvrtke Capio, koju su osnovali Silvana, Marko i Luka Ivančić.

Silvana Ivančić je kći bivše državne revizorice Šime Krasić. Za parcelu Ivančićima, koja se nalazila pored Lučićeve, Grad je platio 2,1 milijun kuna.

Kada bi konačno nova škola za 400 đaka u jednoj smjeni s dvoranom na Knežiji mogla ugledati svjetlo dana, teško je reći jer u 12 godina, koliko je prošlo otkada je izabran projekt Hrvoja Njirića, nekoliko generacija klinaca je izašlo iz 'stare dame', u čiju su obnovu uloženi milijuni. Izgradnja nove još nije na vidiku iako je prije četiri godine pročelnik Lovrić tvrdio kako će to započeti 2016. godine, ali eto, 2018. godine ponovno se radi glavni projekt.