PODRŠKA IDAHOT-U

Dugina zastava vijori se pred britanskim veleposlanstvom

16.05.2014 u 21:13

Bionic
Reading

Dan uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), koji se obilježava 17. svibnja, britansko veleposlanstvo u Zagrebu podignulo je zastavu u duginim bojama

'Uoči IDAHOT-a, britansko veleposlanstvo u Zagrebu podiže zastavu u duginim bojama u znak podrške jednakosti za sve', stoji u poruci koju je preko Twittera uputilo Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu.

Zastava je podignuta pred zgradom britanskog veleposlanstva u Ulici Ivana Lučića, u neposrednoj blizini Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na pitanje hoće li hrvatska Vlada posegnuti za sličnom gestom, Služba za odnose s javnošću Vlade RH odgovorila je ovako:

'Zalaganje za ljudska prava i prava svih manjina, te borba protiv svakog oblika diskriminacije - bilo po nacionalnoj, rasnoj ili spolnoj pripadnosti - spada u temeljne politike Vlade RH. Svojim djelovanjem Vlada RH to i dokazuje, te na taj način najbolje daje svoj doprinos borbi protiv svakog oblika diskriminacije, pa tako i borbi protiv homofobije'.

U međuvremenu, Centar za građanske inicijative Poreč, uz podršku Grada Poreča, u dugine boje obojio je pješački prijelaz na Obali maršala Tita ispred Gradske uprave, izvještava Crol.hr

U Centru za građanske inicijative Poreč jako su zadovoljni što je Grad Poreč prepoznao ovu simboličnu gestu kao dobar povod za promicanje različitosti, tolerancije i prihvaćanja u gradu. Time su svi zajedno pokazali da je Poreč grad otvoren za sve, tolerantan i senzibiliziran na različitost.

Poreč je primarno turistički grad pa se ovom gestom utječe i na sliku Poreča prema turistima i turistkinjama, jer grad pokazuje da se ovdje svi mogu osjećati ugodno. 'Ovime želimo pokazati da u Poreču postoji volja i inicijativa da se stvari promijene na bolje za naše društvo te zajedničkim angažmanom možemo taj cilj i postići', kazali su iz Centra za građanske incijative Poreč.

Podsjetimo, Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se 17. svibnja zato što je homoseksualnost uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. svibnja 1992. Obilježava se od 2004. kako bi se skrenula pozornost na nasilje i diskriminaciju koju doživljavaju pripadnici LGBT zajednice.

Kako će se IDAHOT obilježiti u Hrvatskoj, možete saznati ovdje