POTICAJ IZ VLADE

Dubrovnik neće plaćati PDV za 'upad' na zidine

05.12.2013 u 15:40

Bionic
Reading

Društvo prijatelja dubrovačke starine prepustit će upravljanje zidina Gradu Dubrovniku što će se regulirati izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika koje je Vlada danas uputila u saborsku proceduru

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić naglasila je da će na taj način Gradu Dubrovniku ostati 20 milijuna kuna više za obnovu jer neće morati plaćati 25 posto PDV-a na ulaznice za zidine.

To je jedna od primjedbi usvojenih u javnoj raspravi između dva zakonska čitanja, a među njima je i ona po kojoj će Zavod za obnovu Dubrovnika u cjelini morati voditi obnovu svih zaštićenih kulturnih dobara na području Dubrovačke republike, a ne samo na području Grada.

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara produljit će se važenje odredbe kojom se smanjuje broj obveznika plaćanja spomeničke rente tijekom 2014. godine.

Treću godina zaredom uvodi se suspenzija cjelovitog plaćanja spomeničke rente radi poticanja gospodarstva', podsjetila je Zlatar Violić.

Na taj način određenim poduzetnicima i gospodarskim subjektima ostat će oko 60 milijuna kuna u sljedećoj godini i to u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, djelatnosti putničkih agencija i prijevoza i drugima.

Zlatar Violić navela je da plaćanju spomeničke rente podliježu djelatnosti koje ubiru velik profit poput trgovine duhanskim proizvodima, parfemima i kozmetikom te kockanje, klađenje i slično.