PLATFORMA ZA PROJEKTE

Dubrovnik forum: Podržana 'Inicijativa triju mora'

25.08.2016 u 20:49

  • +3

'Dubrovnik forum'

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Sudionici Dubrovnik foruma donijeli su u četvrtak Dubrovačku izjavu kojom podupiru konkretne projekte energetskog, prometnog i digitalnog povezivanje srednje i istočne Europe i pozivaju zainteresirane iz cijelog svijeta da u njima sudjeluju

Države članice Europske unije smještene izmđu Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija podržale su 'Inicijativu triju mora', kao neformalnu platformu za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim prekograničnim i makro-regionlanim projektima, stoji u izjavi.

Ti projekti u energetici, prometu, digitalnoj komunikaciji i gospodarstvu srednje i istočne Europe trebaju jačati konkurentnost gospodarstava tih 12 zemalja, njihovu sigurnost, ali i osnažiti Europsku uniju u cjelosti.

'Inicijativa triju mora otvorena je za partnerstva u konkretnim projektima sa zainteresiranim državma ili poslovnim čimbenicima iz cijelog svijeta koji su predani temeljnim vrijednostima i načelima EU', navodi se u izjavi.

Poljski predsjednik Andrzej Duda u svome je govoru na otvorenju foruma ocijenio da će projekti LNG u Poljskoj i Hrvatskoj, kada postanu operativni, biti atraktivni za međunarodna ulaganja.

Jedan od govornika u četvrtak u Dubrovniku bio je Liu Haixing, pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova zadužen za odnose sa zemljama srednje i istočne Europe. Kina drži da je razvoj europskog koridora sjever jug temeljen na lukama jadranskog i baltičkog mora komplementaran kineskoj strategiji Puta svile

Američki govornik, general James L. Jones, predsjednik Jones Group International, inače bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, poručio je da je razvoj inicijative triju mora 'kritični element' ne samo europskog razvoja već i njezine sigurnosti.

Jones je podsjetio da se Rusija danas svojim izvorima energije koristi kako bi ostvarila gospodarski utjecaj i ojačala svoje geopolitičke ciljeve. 'Bolje energetsko povezivanje juga i sjevera Europe kroz inicijativu tri mora okreće situaciju i potkopava dimenziju te strategije', poručio je Jones.

Nakon okruglog stola prvog radnog dana na kojem su osim predsjednika Bugarske, Hrvatske, Litve, Mađarske i Slovenije sudjelovali i ministri, odnosno zamjenici ministara nekih članica, forum u petak nastavlja s radom na ministarskoj razini.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač moderirat će okruglim stolom 'Geopolitički izazovi', a ministar gospodarstva Tomislav Panenić 'Jačanje energetske sigurnosti EU'.

Panelom 'Povezivanje tri mora' moderirat će potpredsjednik vlade Božo Petrov, a održat će se još dva panela o poslovnim mogućnostima i potpori start-up zajednici u prostoru triju mora.