A ŠTO JE RADILA DIPLOMACIJA?

Dubravka Šuica smatra da Njemačka nije bila do kraja informirana o arbitraži

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 30.06.2017 12:55
  • Objavljeno 30.06.2017 u 12:55
Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Europski parlament

Europarlamentarka Dubravka Šuica komentirala je arbitražnu odluku o granici sa Slovenijom kazavši da je odluka očekivana, ali neprihvatljiva i neobvezujuća, kao što je to službeni stav i Vlade i Sabora. 'Bilo je evidentno da Havatska takvu ili bilo koju drugu odluku neće prihvatiti', rekla je Šuica.

Bliska suradnica premijera Andreja Plenkovića kazala je da suci nisu bili autorizirani donositi odluku bez člana Hrvatske, pa misli da je sama odluka apsolutno neprihvatljiva, kao i to da je Arbitražni sud - upitan. "Nadam se da će međunarodno pravo prevladati i da će ta crta ići sredinom zaljeva", rekla je Šuica za N1.

Slovenska je diplomacija cijelo vrijeme radila na tome pitanju, dok se hrvatska diplomacija u potpunosti povukla. Šuica je objasnila zašto je to tako. "Hrvatska se izuzela iz svega i nije na tome radila, jer smo smatrali da ta odluka neobvezujuća i je. Hrvatski sabor donio je takvu odluku, a znamo da iznad Sabora ne postoji nitko, samo Bog. Mi sad trebamo nastaviti raditi, i diplomacija i Vlada i europarlamentarci", rekla je Šuica.

Upitana za komentar na poruku Njemačke, koja je pozvala Hrvatsku na poštivanje odluke Arbitražnog suda, Šuica je rekla da bi se usudila špekulirati da njemačka strana nije bila do kraja dobro informirana o težini kompromitiranosti arbitražnoga postupka.

"Mislim da je trebalo bolje objasniti. Odluku, odnosno savjet njemačke kancelarke Angele Merkel bih uzela s rezervom, jer to iščitavamo iz veleposlanstva Njemačke u Republici Hrvatskoj, a nisam čula gospođu Merkel o tome išta reći. Sigurno će premijer Plenović imati priliku razgovarati s njom i imat će nešto reći te da to nije decidiran stav Njemačke", rekla je Šuica.

  • +31
  • +28

Piranski zaljev i Sv. Gera

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!