POVRATAK U NORMALNO

Dubrava više nije isključivo bolnica za covid-pacijente

25.06.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Nakon više od godinu dana KB Dubrava polako se vraća svom uobičajenom načinu rada i prestaje biti isključivo covidbolnica, piše u petak Jutarnji list.

Nakon što su prije petnaestak dana proradili ambulante i dio dijagnostike za ostale pacijente, od početka tjedna krenuo je i kirurški program operacija nehitnih pacijenata, što je posljednjih godinu dana bilo u prekidu.

"Naša bolnica pokriva veliko područje i pacijenti su jedva dočekali da se vrate u poznate prostore gdje su navikli dobiti zdravstvenu skrb i obavljati svoje kontrolne preglede. Još donedavno liječnici su dijelom radili u 'podstanarstvu' ili u drugim bolnicama i domovima zdravlja. Jedino nam još ne radi hitni prijem koji treba osposobiti nakon što je dugo služio samo za covid-pacijente", kaže ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić, zadovoljan i zbog činjenice da je trenutačna situacija s epidemijom takva da su bolnički kapaciteti u najvećoj mjeri oslobođeni za drugu vrstu medicinske pomoći.

Dodaje da je u bolnici u aneksima A i B ostao covid-centar sa 130 kreveta, dvije intenzivne jedinice i dijalizom za covid-pacijente, što bi trebalo biti dostatno za buduće zbrinjavanje.

Kaže da trenutačno rješavaju liste čekanja.

"Pozivamo pacijente prema prioritetima, poglavito one onkološke, a u punom su zamahu i poliklinike te dijagnostika. U protekla dva tjedna imali smo više od 5000 pacijenata, što znači da smo rasteretili i ostale zagrebačke bolnice", ističe Lukšić za Jutarnji list. Naglašava da svi odjeli rade punim intenzitetom i uvjeren je da će cijepljenje omogućiti da veći dio bolnice radi uobičajenu zdravstvenu zaštitu.