program za dan državnosti

Državni vrh zajedno polaže vijenac; pucat će plotuni s Medvedgrada, letjet će MIG-ovi

30.05.2020 u 08:17

Bionic
Reading

Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na obilježavanju Dana državnosti

Obilježavanje počinje u 8,45 sati na Krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje će na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata položiti vijenac. U 9 sati državni vrh položit će zajednički vijenac pred spomenikom "Glas hrvatske žrtve – Zid boli", a zatim pred Središnjim križem te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Vlade i članovi Vlade sudjelovat će na Svetoj misi za Domovinu u Crkvi sv. Blaža (10 sati, Prilaz Đure Deželića 64), koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački.

Predsjednik Vlade s članovima Vlade sudjelovat će u 12 sati na svečanosti "Velika smjena straže na Trgu svetog Marka" kojoj će u 11,45 sati prethoditi svečani plotuni s Medvedgrada pored Oltara Domovine te prelet MIG-ova. Svečano obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta u 20 sati.

  • +26
Predsjednik Milanović na svečanom obilježavanju Dana hrvatske vojske Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL