slučaj vaterpolisti

Državni tajnik odgovorio Tomaševiću: 'Grad Zagreb nije pokazao interes za doček'

20.02.2024 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, upitan zašto nije bilo dočeka vaterpolista u Zagrebu, kazao da je došlo do problema u komunikaciji, o svemu su oglasio i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak

Tomašević je na današnjoj press konferenciji kazao da mu je žao što nije bilo dočeka te da su u Gradu Zagrebu znali da postoji želja, da bi doček i organizirali.

'Nikakve pisane komunikacije prema gradskoj upravi vezano uz doček nije bilo. Navodno je bila neka komunikacija telefonom na nižim razinama, ali do nas to nije došlo. Prije je bila komunikacija na najvišim razinama. Očekujemo da Ministarstvo sporta komunicira s nacionalnim sportskim savezima. Došlo je do problema u komunikaciji. Mogu ja pitati zašto Vlada nije sama organizirala doček na Trgu? Što, mi im ne bismo dali dozvolu? Mislim da nije bilo zle namjere, nego nije bila dobra komunikacija i dogodilo se što se dogodilo. Meni je jako žao i neće se više ponoviti', kazao je Tomašević.

Nakon tih njegovih riječi na Facebooku se oglasio državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, čiji status prenosimo u cijelosti.

'Nisam imao namjeru upuštati se u rasprave oko (ne)organiziranja dočeka naših Barakuda nakon osvajanja titule svjetskih prvaka u glavnom gradu svih Hrvata, ali ipak moram, radi istine i ne iskrivljavanja činjenica, ponoviti slijed događanja:

• U četvrtak, neposredno nakon što su se naši vaterpolisti plasirali u finale (15.51 sati) nazvao sam Milana Pavelića, donedavno pročelnika pa pomoćnika pročelnika za sport u Gradu Zagrebu, koji mi se nije javio, ali mi je uzvratio poziv u 16.23 sati. Zamolio sam ga da pita svoje nadređene ima li Grad namjeru, odnosno želi li organizirati doček vaterpolista te da me žurno izvijesti.

• Kako od Grada nisam dobio nikakvu povratnu informaciju, ponovno sam nazvao gospodina Pavelića u petak (18.53 sati), no niti on nije imao odgovor nadređenih koje je upoznao s temom, ali nikakvu uputu nije dobio.

Vidjevši kako Grad ne pokazuje interes, a želeći da ipak na svečan način dočekamo vaterpoliste, započeli smo s organizacijom dočeka s Hrvatskim olimpijskim odborom u Zračnoj luci Franjo Tuđman. S obzirom kako predsjednik Vlade nije mogao, iako je želio, biti nazočan na dočeku u Zračnoj luci, odmah je donio odluku o prijemu delegacije u prostorijama Vlade RH, što je i održano sutradan, u ponedjeljak u 11 sati. U dogovoru s Vladom, ja sam kao državni tajnik uvodno pozdravio ekipu u ime predsjednika i u ime ministrice turizma i sporta te najavio prijem u Vladi. Također, od strane predsjednika Vlade dana je uputa o žurnoj dodjeli novčane nagrade, što je i potvrđeno na telefonskoj sjednici Vlade u ponedjeljak ujutro.

  • +15
Doček zlatnih vaterpolista, 18.2.2024. Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

I da demistificiram i tobožnje pomanjkanje komunikacije. Jedina je istina kako od strane Ministarstva turizma i sporta te Vlade RH nije bilo pomanjkanja komunikacije, a evidentna je bila želja za organizacijom dočeka, iako je to do sada uvijek isključivo bilo u organizaciji gradova, koji su dočekivali naše proslavljene sportaše. Tako sigurno gradonačelnici Dubrovnika, Splita, Rijeke ili Šibenika nisu nikoga pitali ili čekali hoće li u svom gradu organizirati doček vaterpolistima, a to nikada nije bio slučaj niti u Zagrebu, svih prijašnjih godina, kada je sport na državnoj razini bio dio Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kasnije i Središnjeg državnog ureda za šport… Iznimka je bila jedino 2022. godina, kada je Vlada želeći pomoći Gradu Zagrebu i nudeći svoje resurse preuzela koordinaciju organizacije dočeka naših Vatrenih.

I na kraju, ako čak i zanemarimo sve ove navedene činjenice, koja je bila prepreka gradonačelniku Tomaševiću ili njegovom predstavniku, da pozdrave i dočekaju vaterpoliste u Zračnoj luci. Ili je i za to čekao poseban poziv?'