IMA LI I KOD NAS KONJETINE?

Državni inspektorat kontrolira junetinu na hrvatskim policama

26.02.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Državni inspektorat proveo je kontrolu nad proizvodima u kojima bi se trebala, po deklaraciji, nalaziti junetina. Uzeti su proizvodi s polica trgovačkih lanaca koji posluju u Europskoj uniji, ali i u drugim trgovinama u Hrvatskoj. Je li negdje umjesto junetine podmetnuta konjetina ili nešto drugo, trebali bismo saznati za nekoliko dana

S polica većine trgovina na hrvatskom tržištu uzeti su uzorci proizvoda na kojima piše da se u njima nalazi meso junetine. Državni inspektorat te je proizvode poslao na analizu u laboratorij Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Ono što je zadatak Državnog inspektorata jest utvrditi nalazi li se u proizvodu zaista junetina ili nešto drugo, a je li proizvod zdravstveno ispravan, o tome će naknadno odlučiti sanitarna inspekcija.

Premda Ministarstvo poljoprivrede uglavnom donosi plan analize uzoraka, ova kontrola Državnog inspektorata je započela na njihovu inicijativu. 'Istog trenutka kada smo dobili saznanje da je moguće da se proizvodi čiji sastav nije pravilno deklariran nalaze u maloprodaji na našem tržištu proveli smo kontrole proizvoda s deklariranim sastojkom junetine u maloprodaji. Uzeli smo uzorke određenih proizvoda s polica trgovina te ih poslali na službenu analizu. Rezultati analize ovlaštenog laboratorija pokazat će jesu li naše sumnje bile opravdane', rekli su nam u Državnom inspektoratu i najavili da će rezultati analize biti poznati javnosti u sljedećih nekoliko dana.

Podsjetimo, afera 'podmetnutog' mesa konjetine aktualna je u zemljama Europske unije. U najmanje 16 zemalja otkriveni su proizvodi s konjetinom na kojima pak piše da se u njima nalazi govedina ili svinjetina. Navodno sporno meso dolazi iz Cipra i Rumunjske. Dakle, ako kupci ne mogu biti sigurni koje meso kupuju, onda su još manje sigurni u ispravnost mesa i kontroliranost uzgoja životinja čije meso konzumiraju.

Inače, u Državnom inspektoratu tvrde da svakodnevno obavljaju inspekcijske poslove u maloprodaji i da se pri tome primjenjuje jednak režim kontrole prema uvoznim proizvodima, kao i prema proizvodima hrvatskih proizvođača. 'Kontroliramo sadržaj označavanja (deklaracije), reklamiranje te ispunjavanje propisanih zahtjeva kakvoće, a što dokazuju podaci o broju provedenih kontrola.'

U 2012. godini Inspektorat je proveo 11.236 kontrola primjene propisa, a od toga su našli 1.150 nepravilnosti. Zbog toga je izdano 110 rješenja o zabrani stavljanja na tržište nepropisno označene hrane.

Dakle, Inspektorat kontrolira tek proizvode koji se nađu na policama dok je za uvezenu hranu na granicama te njenu proizvodnju i preradu zadužena inspekcija Ministarstva poljoprivrede.