ŠUTIRANJE NEMOĆNIH

Država ilegalno izbacuje sedmeročlanu obitelj na ulicu

28.01.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Sedmeročlana obitelj Cvjetković iz Zagreba danas ipak nije deložirana iz svoje kuće na Bukovcu. Tomislav Cvjetković kaže kako nije očekivao ovoliku podršku s obzirom na to da se jutros ispred kuće u Mogilskoj, kada je deložacija bila najavljena, osim brojnih novinarskih ekipa, sakupilo stotinjak aktivista iz nekoliko udruga

Dobra vijest srećom je stigla nešto iza deset sati - obitelj Cvjetković za sada ostaje u svojoj kući, jer je njihova odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović tražila izuzeće sutkinje. Dok se odluka ne donese, deložacija se odgađa.

Ovo je samo mali predah u pravnoj borbi obitelji Cvjetković koji imaju petero djece u dobi od 22, 20, 18, 16 i 13 godina.

Početak njihove pravne kalvarije počinje još prije 15-ak godina. Tada je Tomislav Cvjetković imao tvrtku za prodaju uredskog pribora te je poslovao s Croatia bankom. Cvjetković je proglasio stečaj te mu je blokirana imovina nakon što ga je prevario poslovni partner, koji je zbog toga kasnije i osuđen.

Banka se zbog duga od oko 400 tisuća kuna upisala na imovinu, no ne samo na onu Tomislava Cvjetkovića, već i na drugu polovicu kuće koja pripada njegovoj supruzi, Veroniki Cvjetković.
Zbog te činjenice, gospođa Cvjetković tuži banku te je dobila dvije parnice na Općinskom i Županijskom sudu. No kuća se na dražbi 2010. ipak prodaje za, naravno, višestruko manju cijenu od tržišne.

Odvjetnica obitelji smatra kako je dražba neregularno provedena te kako se kupac kuće Cvjetkovićevih, Boris Žibrak, trebao namiriti s računa suda. Banka je Cvjetkovićima uzela i polovinu zemljišta.

'Nikada nisam sumnjao da ćemo dobiti ovaj spor', rekao je Cvjetković nakon što je saznao dobru vijest. Njegova djeca teško podnose neizvjesnost i činjenicu da bi mogli ostati na ulici. 'No dirne te podrška ovolikih ljudi', dodao je. Potporu su mu dali aktivisti iz Occupy Croatia, udruge Živi zid i veterani prve gardijske brigade Tigrovi. Na mjestu događaja bilo je i nekoliko policijskih službenika.

Kazao je kako utjehu i nadu nalazi u vjeri, a na pitanje tko im je najveća podrška u ovoj borbi, Cvjetković je bez razmišljanja kazao - župnik: 'On nam je rekao ne dajte se i borite se za svoj dom.'

Obitelj Cvjetković, osim toga, podnijela je i ustavnu tužbu.