zadar

Država darovala nekretnine za gradnju centra za palijativnu skrb Zadarske županije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2019 14:41
  • Objavljeno 17.12.2019 u 14:41
Ministar državne imovine Mario Banožić

Ministar državne imovine Mario Banožić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar državne imovine Mario Banožić predao je u utorak u Zadru županu Božidaru Longinu ugovor kojim država daruje nekretnine za gradnju centra za palijativnu skrb Zadarske županije - hospicija Babindub

Nekretnina površine 2626 metara četvornih vrijedna je 3,6 milijuna kuna i šesta je nekretnina koju je Zadarska županija ove godine dobila od Vlade, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora.

'U ministarstvu je dosad riješeno 20 ugovora i dvije tabularne izjave vrijedne više od 100 milijuna kuna, a na čekanju je 88 predmeta. Znamo da jedinice lokalne samouprave često nemaju dovoljno novca da bi stavile te objekte u funkciju. Tada mi s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU izradimo plan i program da vidimo kako bi se u idućemu programskom razdoblju mogla financirati tehnička dokumentacija i buduća ulaganja u te objekte', rekao je ministar Mario Banožić.

Darovana nekretnina prostire se na dvije čestice na kojima je ruševna zgrada negdašnje osnovne škole s igralištem. Odluku o darovanju nekretnine na kojoj će se graditi hospicij potpisao je bivši ministar Goran Marić pod uvjetom da se u roku od pet godina od sklapanja ugovora o darovanju nekretnina privede namjeni.

'Zadar je grad kojemu je nedostajao hospicij, a s načelnicima općina smo se dogovorili da ćemo napraviti humanitarnu akciju kako bismo prostor priveli svrsi. U budućnosti ne računamo na Dom županije, koji je također u državnom vlasništvu, jer se u toj zgradi ništa ne može raditi bez konzervatora', rekao je župan Longin.

Istaknuo je da je županija u bivšoj Vojarni Stjepana Radića dobila tri nove zgrade s dovoljno prostora za sve svoje urede i službe. 'Svi građani će na jednome mjestu moći dobiti punu uslugu, imat ćemo veliko parkiralište za djelatnike i za građane. Prelaskom u te prostore na godišnjoj razini uštedjet ćemo dva milijuna kuna, čime ćemo moći gotovo svake godine urediti po jednu zgradu', rekao je župan Longin.

Prije primopredaje darovnog ugovora ministar Banožić i župan Longin sastali su se s gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, s kojima su se dogovorili da do Nove godine ažuriraju svoje zahtjeve Ministarstvu državne imovine, nakon čega će s ministrom održati novi sastanak.

Nekretnine i Skradinu, Primoštenu i Drnišu

Ministar Mario Banožić održao je u utorak i radni sastanak sa županom Goranom Paukom te gradonačelnicima i načelnicima s područja Šibensko-kninske županije.

Tom prigodom predao je dvije tabularne isprave gradonačelniku Skradina Antoniju Brajkoviću za vatrogasni dom i pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Primoštenu Iris Ukić Kotarac za nogometno igralište.

Drniškom gradonačelniku Josipu Begonji ministar je uručio ugovor o davanju na uporabu nekretnine površine 75 metara četvornih za uređenje i opremanje Centra kompetencije za razvoj ruralnog turizma - Pakovo Selo.

U Šibensko-kninskoj županiji, koja trenutačno ima 49 neriješenih predmeta, na koordinaciji je bio i ministar uprave Ivan Malenica i zastupnica Hrvatskog sabora Branka Juričev Martinčev. Župan Goran Pauk izrazio je zadovoljstvo održanom koordinacijom te je istaknuo da su se primjenom novog Zakona o upravljanju državnom imovinom mnoge stvari pojednostavnile.

'Uspjeli smo ubrzati postupak rješavanja naših predmeta. Zahvaljujući međusobnoj suradnji, naše želje postaju stvarnost', istaknuo je.

'Ministarstvo državne imovine i dalje će ustrajati na suradnji na svim razinama tijela javne vlasti jer stvaranje boljih uvjeta života za građane je naša zajednička odgovornost. Zadovoljan sam što su to prepoznali i čelnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te što projektima i zahtjevima pomažu u aktivaciji državne imovine na svom području', rekao je tom prilikom ministar Banožić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!