MAKSIMALAN RIZIK - MINIMALAN PROFIT

'Družba Adria je problematičan projekt'

30.06.2010 u 16:50

Bionic
Reading

'Stranka Zelena lista iz Dalmacije, ekološke udruge, sindikat HUS-a i stručnjaci ne žele da Hrvatska i otok Krk u ovakvim okolnostima postanu izvozna luka ruske nafte u zamjenu za plinovodni krak Južni tok', rekao je dopredsjednik stranke Lovro Rumora na splitskoj rivi gdje je održana konferencija za novinare na temu projekta Družba Adria

Zeleni drže da je dogovor Putin - Kosor visokorizičan i s ekološkog stajališta smatraju ga 'ozbiljnom prijetnjom našem moru i pitkim vodama krškog područja'.

Uz navedeno upozoravaju na činjenicu da se ulazi u rizik zbog minimalnog profita u odnosu na realnu opasnost.

'Vidjeli smo kakav je bio epilog incidenta nakon havarije trajekta Tin Ujević, a to je ništa u usporedbi s incidentom tankera. Ovaj politički dogovor ne štiti interese naše zemlje i Jadran je prečesto mjesto ustupaka i nepotrebnih rizika', naglasio je Rumora

Mada je prije četiri godine taj problematični projekt već bio odbačen kao riskantan, ekološki neprihvatljiv i neisplativ, premijerka Jadranka Kosor ga je na nedavnom sastanku u Moskvi s Vladimirom Putinom ponovno aktualizirala.

Zahvaljujući ekološkim udrugama projekt je tada bio zaustavljen, i to od strane nadležnog ministarstva, a na temelju Studije utjecaja na okoliš.

Istovremeno su ekološke udruge u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci također održalio presice s kojih su upozorili na probleme s Družba Adrijom.

Franjevački svjetovni red i Zelena akcija u Zagrebu su otvorenim pismom od premijerke Kosor zatražili da vlada odustane od toga "štetnog i opasnog projekta".

Aktivisti udruge "Eko Kvarner" u Rijeci objavili su početak kampanje "Zaustavimo 'Družbu', očuvajmo 'Adriu'", a njezin je cilj zaustaviti projekt izvoza ruske nafte na svjetsko tržište preko omišaljske luke. Optužili su premijerku Kosor da izjavama o obnovi projekta poziva na nepoštivanje zakona o zaštiti okoliša.

Predsjednik "Eko Kvarnera" Vjeran Piršić upozorio je na glavne ekološke opasnosti projekta, među kojima su balastne vode, mogućnost ekološke katastrofe zbog brodoloma tankera, onečišćenje od plinova koji nastaju prilikom ukrcaja nafte te ugrožavanje zaliha pitke vode u Gorskom kotaru.

Dvije karlovačke ekološke udruge PCAP International (za zaštitu i dobrobit životinja i biljaka) i Eko Pan najavile su koordinirano djelovanje Zelenih uz moto: "Zaustavimo 'Družbu', očuvajmo 'Adriu'".