dešifrirani hijeroglifi

Drevni zapis otkriva kako su uništene civilizacije brončanog doba

 • Autor: V. Ma.
 • Zadnja izmjena 12.10.2017 21:26
 • Objavljeno 12.10.2017 u 21:20
Otkriće pojašnjava nestanak sredozemnih civilizacija

Otkriće pojašnjava nestanak sredozemnih civilizacija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ekipa švicarskih i nizozemskih arheologa, koji su dešifrirali natpis na kamenoj ploči staroj 3200 godina, smatra kako su riješili jednu od najvećih arheoloških zagonetki Sredozemlja

Kako piše britanski The Independent, ekipa arheologa je dešifrirala natpis na frizu dugom 29 metara, koji je 1878. godine pronađen na teritoriju današnje Turske, a koji nosi najduži hijeroglifski natpis na svijetu iz brončanog doba.

Radi se naime o natpisu na luvijskom jeziku, koji je znanstvenicima pružio uvid u uzrok propadanja tadašnjih naprednih civilizacija.

Na natpisu se spominje invazija flote nekoliko kraljevstva iz Male Azije koja je izvršena na gradove istočne obale Sredozemnog mora. Upravo je ta gusarska konfederacija najvjerojatnije bila uzrok propasti nacija brončanog doba.

Arheolozi vjeruju da je natpis nastao 1190. godine prije Krista te da ga je naručio Kupanta Kurunta, kralj države Mira.

On je u savezu s drugim anatolijskim državama izvršio invaziju na stari Egipat i druge države u sredozemnom području tijekom brončanog doba.

Znanstvenici su i ranije pretpostavljali da su osvajači uzrok kraha dominantnih civilizacija u tom periodu, ali identitet uzurpatora nikada nije otkriven.

Arheolozi su osvajače nazvali 'trojanski moreplovci'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • sambo

  13.10.2017 11:41

  Pogrešno! Prava je istina i razlog propasti dolazak na vlast Ričana, Musića, Sinadera, Milonovića, te pojavljivanje na rubovima društvenih zbivanja marginalnih grupa pod nazivom Živa cigla i Ćuprija. Ove posljednje dvije skupine su se pojavile u ranom 1. i izbrisale ostatke civilizacije koje su p...

 • kerenwoodward

  13.10.2017 00:10 2 odgovora

  Pogrešno! Prava je istina i razlog propasti dolazak na vlast kojekakvih Tuđmana, Račana, Mesića, Sanadera, Milanovića, Plenkovića itd. Na području drevnog Egipta osnovan je poslovni monstrum koji se zvao Ukr`o-kor.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi