stručnjaci U NEDOUMICI

Bizarno: Arheolozi iskopali truplo pliskavice na groblju svećenika

20.09.2017 u 22:15

Bionic
Reading

Iskopavajući ostatke srednjovjekovnog svetišta na otoku Guernsey, britanski arheolozi pronašli su očuvano truplo pliskavice koja je pažljivo pokopana u grob

Kako piše The Guardian, arheolozi su pronašli pliskavičino truplo nedaleko od obale te vjeruju kako je ona pokopana u grobu koji datira iz 14. stoljeća.

Iskapajući grobove srednjovjekovnih redovnika, arheolozi su uočili pažljivo izrezanu plohu te su u prvi mah pomislili kako se radi o ljudskom grobu, no u raci su pronašli očuvanu pliskavicu. Pronalazak ih je potpuno zapanjio jer se dosad nisu susretali s toliko pažljivo ukopanim morskim sisavcem.

Pliskavice su, inače, tijekom srednjeg vijeka bile redovito na jelovnicima pa arheolozi smatraju kako je sisavac položen u grob kako bi ga se usolilo i konzerviralo te pojelo naknadno.

'Ono što nas muči je to zašto je potencijalni objed pokopan s toliko pažnje', kazao je Philip de Jersey, arheolog s otoka Guernsey, ujedno vođa tima stručnjaka koji obavljaju iskapanja.

'Postoji mogućnost da je redovnik zakopao pliskavicu kako bi je kasnije pojeo, no moramo imati na umu to kako je ta vrsta životinje tijekom srednjeg vijeka imala i vjersko značenje te je bila simbolom ranog kršćanstva', kazao je De Jersey, dodajući kako se s ovakvim 'pomaknutim' otkrićem još nije susreo u svojoj 35-godišnjoj karijeri.

  • +5
Arheolozi blizu otkrića porijekla drevnih Filistejaca Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Amir Cohen

Osim trupla pliskavice, u grobu su pronađene krhotine keramike iz 14. stoljeća te pretpovijesni kameni alat.

Inače, pliskavice ili morske svinje pripadaju porodici malih kitova zubana. Srodne su dupinima, no od njih se razlikuju u nizu anatomskih osobina, poput oštrine zuba i oblika peraja. Posebno je karakterističan oblik glave i zubi pliskavica, a u Europi je najpoznatija perajasta pliskavica koja obitava u Sjevernom i Baltičkom moru.