ZABAVLJAČI NA IZBORIMA

Drele i Alka Vuica pomeli konkurenciju: Kako su prošli glumci, pjevači, sportaši...

18.04.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Kao i na svakim izborima, i jučer su se u političkom ringu okušale brojne javne osobe iz sfere zabave i sporta. Ako bismo ih posložili u izborno natjecanje, uvjerljivu pobjedu odnio bi Davor Dretar Drele, a u stopu bi ga pratila Alka Vuica

Davor Dretar već je predstavljao Domovinski pokret u parlamentu, a reizbor u saborske klupe ostvario je s impresivnih 4699 glasova na čelu liste Domovinskog pokreta u III. izbornoj jedinici.

Od kandidata koji dosad nisu sudjelovali u izborima, najviše glasova prikupila je pjevačica i skladateljica Alka Vuica, koja se natjecala na zadnjem mjestu liste Rijeka pravde u VI. izbornoj jedinici te je prikupila impresivnih 2454 glasa - i dalje manje od Mihaela Zmajlovića, Kreše Beljaka i Ivana Račana, no znatno više od brojnih profesionalnih političara na drugim listama. Vuica ipak neće u Sabor jer nije skupila potrebnih 10 posto ukupnog udjela glasova na listi kako bi preferencijalni glas dobio prednost nad kronološkim redoslijedom kandidata.

Podsjetimo, Vuica je tijekom kampanje otela dio medijske pozornosti objavom svojih plakata na kojima je njezin lik vidno uređen u Photoshopu, a pomoć pri toj operaciji priznao je eminentni hrvatski umjetnik Photoshopa Marko Grubnić.

Drugo mjesto u ovoj utrci osvojio je komičar Željko Pervan, koji je na listi Domovinskog pokreta osvojio 1958 glasova, no neće u Sabor iz istog razloga kao i Vuica. Na stranačkoj listi također su ga prešišala trojica kandidata - Igor Peternel, Ivan Lovrinović i Slaven Dobrović.

  • +12
Tomislav Tomašević i Urša Raukar u Zaprešiću Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na trećem mjestu utrke slavnih za Sabor je glumica Urša Raukar Gamulin, iza koje je - doduše - već jedan saborski mandat. Ona se također natjecala u VI. izbornoj jedinici, ali na listi Možemo, te prikupila solidnih 1944 preferencijalna glasa.

U donjem domu nalaze se još pjevač Stjepan Jimmy Stanić, koji je na listi Domovinskog pokreta skupio tek 205 glasova, po svemu sudeći iz razloga što je na listiću bio naveden tek imenom i prezimenom, a ono mu je manje prepoznatljivo od nadimka.

Bivši rukometni reprezentativac Vlado Šola na listi Socijaldemokrata skupio je 697 glasova, koji nisu puno pomogli u debaklu stranke Davorka Vidovića, a glumac Dražen Kühn na predzadnjem mjestu liste Domovinskog pokreta u VI. izbornoj jedinici osvojio je mizernih 58 glasova.