prosvjed zbog tuče

Drele dijelio grincajg pa zagrmio: Ako bude leda, bit će i vatre

02.07.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Zastupnik Davor Dretar (DP) u nedjelju je, ispred Županijske palače u centru Varaždina, organizirao prosvjed zbog neprovođenja obrane od tuče, pozvao je da se provodi zakon, a vladajućima poručio da je zaštita usjeva i imovine od tuče zajedničko zakonsko, ljudsko i domovinsko pravo.

Dretar, koji je za saborskog zastupnika izabran u 3. izbornoj jedinici, koju čine Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, okupljenima je simbolično dijelio "grincege" tj. povrće za juhu, upozoravajući da bi, možda, mogli biti i posljednji iz ovoga kraja.

Taj je kraj, naime, proteklih dana u nekoliko navrata pogodila tuča, nanijevši velike štete na poljoprivrednim kulturama.

"Jednostavno tražimo da se provodi važeći Zakon (o obrani od tuče). Ako se provode svi ostali, nema razloga da se ne provodi taj izuzetno bitan, zakon", rekao je Dretar i dodao da "ono što nam nudi premijer i ministrica Vučković nije rješenje".

"Vidimo i sami postojeće rupe u sustavu obrane od tuče, operativno se to ne provodi kako treba", kazao je, izrazivši bojazan da će se za nekoliko dana ili tjedana, ponoviti tuča sa katastrofalnim štetama. "I onda možemo samo poručiti: ako bude leda, bit će i vatre", oštro je poručio Dretar.

Drele dijelio grincajg na prosvjedu protiv obrane od tuče Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Župane Krapinsko-zagorske i Međimurske županije prozvao je da posljednje dvije godine, odnosno od 2020. nisu uplatili niti kune za sustav obrane od tuče te dodao da je varaždinski župan od 2020. uplatio po 10 tisuća kuna svake godine.

"Tako politika koja radi i živi na ovim prostorima zamišlja sudjelovanje u sustavu obrane ubuduće", konstatirao je.

Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, prozvao je Državni hidrometeorološki zavod da se krajnje maćehinski ponaša prema sustavu obrane od tuče.