josip salatko

Zagorski raketar se ne šali: Blokirat ćemo autocestu! Podržao ga i Drele

23.06.2023 u 13:38

Bionic
Reading

'Štete od posljednje tuče su neizmjerne, a prema prognozama koje redovito pratim, nešto slično nas očekuje i danas', kaže Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske

Tuča je u srijedu poharala Zagorje.

'Poručujem Vladi Republike Hrvatske i premijeru Plenkoviću: Kad padne sljedeća tuča, idemo u prosvjed i znajte da neće biti dobro. Znate da počinje turistička sezona. Mi smo kadri zatvoriti autocestu Zagreb - Macelj. Pa da vidite veselja. To nije prijetnja, nego poruka da se primite posla', poručio je Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske s izvanredne konferencije za novinare održane na Bedekovčanskim jezerima, javlja Zagorje.com.

Ukazujući na štete koje su nastale zbog posljednjeg nevremena u Zagorju, zajedno sa saborskim zastupnikom Davorom Dretarom i Marijanom Tupekom, vijećnikom Krapinsko-zagorske županije govorio je o nepostojanju aktivne i sustavne obrane od tuče koja je propisana zakonom.

Salatko je podsjetio na zakonsku obvezu obrane od tuče koju je donio Hrvatski sabor.

'Zakon svi trebamo poštivati. I vi, i mi. Svi. Međutim, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je zadužen za provedbu tog zakona, ali DHMZ taj zakon ne provodi. Sustavno i namjerno krši zakon. Isto tako, DHMZ konstantno plasira dezinformacije i laži kako obrana od tuče nije učinkovita, a nema za to kontraargument. Obrana od tuče je trebala početi još 01, svibnja, ali nije', rekao je Salatko.

Zastupnik Dretar je pozvao premijera, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i nadležne u DHMZ-u 'da pod hitno pokrenu obranu od tuče'.

'U protivnom će se suočiti s dobrim, potpuno legitimnim i intenzivnim prosvjedom. Za sada ovdje u Zagorju, a s vremenom i u ostalim dijelovima Hrvatske. Taj prosvjed će se dogoditi nakon prve sljedeće velike tuče koja će nanijeti velike štete. Nažalost, bojim se, do tog trenutka, nećemo dugo čekati', rekao je Dretar.