GLASANJE U SABORU

Dražen Jelenić potvrđen za glavnog državnog odvjetnika, prisega već danas

20.04.2018 u 12:25

Bionic
Reading

Sa 81 glasom za, 42 suzdržana i sedam protiv Sabor je potvrdio da će Dražen Jelenić biti novi glavni državni odvjetnik. Jelenić će prisegu položiti već danas u poslijepodnevnim satima pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Samo nekoliko dana prije nego što će Dinku Cvitanu isteći mandat Sabor je potvrdio novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Za Jelenića je potvrdno glasao 81 zastupnik, a osim vladajuće većine podržali su ga neki iz oporbe, poput SDP-ovih Peđe Grbina i Orsata Miljenića, ali i nezavisni Mirando Mrsić te Goran Aleksić. Među suzdržanima bila je većina oporbe, poput SDP-a, HSS-a, GLAS-a, IDS-a i Mosta. Protiv su pak bili Neovisni za Hrvatsku, Živi zid, Miro Bulj i neovisni Vlaho Orepić.

Jelenić će prisegu položiti već danas u 15.30 sati. Na prethodnoj prisezi koju je polagao Dinko Cvitan ceremoniji su prisustvovali i predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, ministri pravosuđa i unutarnjih poslova te potpredsjednici Sabora.

Podsjetimo, Vlada je u zadnji tren predložila tko će biti nasljednik Dinka Cvitana, s obzirom da mu mandat završava 24. travnja. Odabrali su pritom Dražena Jelenića, koji je do sada bio jedan od Cvitanovih zamjenika.

  • +18
Predstavljanje Dražena Jelenića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu te je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zapošljava u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Od 2003. do 2008. godine radi u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Zagreb, kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. kao županijski državni odvjetnik radi u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a rad nastavlja kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika.