POPLAVE U PODRAVINI

Drama u Torčecu, šef stožera: Hrvatske vode su rekle da vojska nije potrebna

08.08.2023 u 10:49

Bionic
Reading

U mjestu Torčec u Općini Drnje u utorak ujutro oglasile su se sirene za opću opasnost zbog mogućeg nadiranja vode iz rijeke Drave. Kako je šef Stožera Ratimir Ljubić rekao za ePodravina.hr, Hrvatske vode donijele su odluku da nema potrebe za slanjem vojske u Torčec, a uskoro u pomoć dolaze vatrogasci iz Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije

'Gradit ćemo nasip sve do igrališta, treba nam pomoć, tako da tko može neka dođe', rekao je jedan od vatrogasaca koji zajedno s mještanima čine sve da se obrane od poplava za ePodravina.hr. Uzbuna je i u Drnju gdje su počele naglo dolaziti velike količine vode.

'Bitno je zadržati status u Dravskoj i pojačati obranu ovdje, puno ovisi i o daljnjim pritocima iz Šoderice, ako Drava ne padne barem pola metra prema metru, teško da će tok iz Šoderice se smanjiti. Nema nam druge opcije, ovdje moramo biti maksimalno pripravni i odraditi sve na vrijeme da bi izbjegli najgore, a to je da voda krene prema Drnju gdje će stvarati probleme i na lijevoj i na desnoj obali Glibokoga i ta voda nizvodno u Sigecu gdje smo u noći imali problem plavljenja dijela stanovništva', rekao je načelnik općine Drnje Petar Dombaj.

  • +3
Pogled iz zraka na kuću kod Šoderice koju je odnijela bujica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U Torčecu je problem ulica Braće Radić, dio drnjanske strane, a prva voda će se nakon mosta početi razlijevati kod nogometnog igrališta. U prijepodnevnim satima dravska voda okružila je Starogradsku ulicu i Tore u Sigecu, a 20-ak stanovnika je evakuirano i smješteno u Društveni dom u Peterancu.

Vodostaj Šoderice nekontrolirano raste i ugrožene su vikendice. Prema hidrološkim mjerenjima DHMZ-a, vodostaj Drave u Botovu jutros je bio 603 centimetra, i dalje je "u crvenom".

Torčec se priprema za poplavu Izvor: Društvene mreže / Autor: ePodravina.hr