migranti

Drastično smanjenje zahtjeva za azil u EU tijekom pandemije

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 11:55
  • Objavljeno 10.06.2020 u 11:55
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Broj zahtjeva za azil u Europi pao je u travnju na najnižu razinu u proteklih deset godina nakon što su granice blokirane u nastojanju da se spriječi širenje koronavirusa, otkrivaju pokazatelji prikupljeni na razini Europske unije

Broj zahtjeva za azil u travnju je iznosio 8730 što je pad od 86 posto u usporedbi s veljačom kada je podnesen 61.421 takav zahtjev, pokazatelji su do kojih je Reuters došao u Europskom uredu za azil (EASO).

Nakon što je Europska unija u ožujku zatvorila svoje vanjske granice većina od 27 država-članica istodobno je privremeno prekinula primati prijave za azil.

Pokazatelji EASO potvrdili su i kako je broj zahtjeva za azilom od veljače do ožujka smanjen za 44 posto, a to je slijedilo nakon što su uvedene početne mjere ograničenja radi sprječavanja širenja pandemije.

'Jasno je kako je potencijalnim azilantima bilo znatno otežano podnošenje zahtjeva u proteklih nekoliko mjeseci, posebice na samom početku (pandemije)', kazala je Reutersu izvršna direktorica EASO Nina Gregori. Zdravstvena kriza definitivno je otežala položaj azilantima koji bježe od nasilja i progona u svojim zemljama, dodala je.

Većina tražitelja azila u Europskoj uniji u 2020. do travnja bili su Sirijci, a slijede Afganistanci, državljani Venezuele te Kolumbije, pokazatelji su koje je prikupio EASO.

Bez zdravstvene zaštite

Tražiteljima azila u proteklim godinama postalo je sve teže doći do Europe pošto je EU blokirala postojeće kopnene migratske rute i osigurala pomoć Turskoj i Libiji kako bi one zaustavile dolazak migranata morskim putem.

Italija je u travnju najavila da neće dopustiti pristup na svoj teritorij migrantima koji dolaze brodovima jer se stanje u talijanskim lukama ne može smatrati sigurnim zbog pandemije prouzročene koronavirusom. Malta je također objavila da više neće biti u prilici jamčiti spašavanje migranata niti njihov iskrcaj na svoje tlo sve dok traje pandemija.

Svi migranti koji su tijekom pandemije COVID-19 ipak stigli do Europe, a nisu uspjeli podnijeti zahtjev za azil sada su u još većim problemima, procjena je mreže nevladinih organizacija pod nazivom Europsko vijeće za izbjeglice i azile (ECRE). Ta mreža okuplja oko 100 nevladinih udruga iz 40 europskih država

Pravna savjetnica u ECRE Petra Baeyens pojasnila je da takve osobe sada imaju problem dobiti zdravstvenu zaštitu jer ih se sve dok ne podnesu zahtjev za azil smatra osobama koje ilegalno borave u državama u koje su došli. 'O njima nitko ne vodi računa i oni su sada u većoj opasnosti postati žrtvama eksploatacije', kazala je Baeyens.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!