TVRDI HUBOL

Drastično se smanjio broj operacija

24.01.2014 u 18:34

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priopćila je danas da je u prva tri tjedna ove godine u nekim bolnicama značajno smanjen broj operacija zbog uvođenja smjenskog rada, međutim ravnateljstva bolnica to nisu potvrdila jer još ne raspolažu analizama za tekući mjesec

HUBOL navodi kako je broj operacijskih zahvata smanjen na kirurgiji zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice za 47 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na kirurgiji zagrebačkog KB-a Merkur za 15 posto, a u Općoj bolnici Karlovac za 16 posto, te da su operacijski zahvati na ginekologiji KBC-a Zagreb smanjeni za 24 posto.

Rezultat je to njihova istraživanja koje je pokazalo i daljnje produžavanje listi čekanja, a sve zbog uvođenja smjenskog rada propisanog novim kolektivnim ugovorom, koji, kako kažu, nije vodio računa o nemogućnosti organizacije rada u punom opsegu s postojećim manjkom izvršitelja, ponajprije anesteziologa i kirurga.

Međutim, sanacijska upraviteljica KBC-a Sestre milosrdnice Vesna Šerić navedene podatke za svoju bolnicu naziva 'smiješnima i proizvoljnima' jer još nisu ni uveli smjenski rad, a nemaju ni analizu za tekući mjesec.

'Ne znam otkud im ti podaci', kaže Šerić. Potvrdila je da je broj operacija smanjen zbog 'problema s anesteziolozima', ali ne za 47 posto, kako navodi HUBOL. Ravnatelj KB Merkur Dinko Škegro također je rekao Hini da još ne raspolažu podacima za siječanj, a o broju operacija moći će govoriti tek početkom veljače.

U Ministarstvu zdravlja pak kažu da će se analizirati učinci uvođenja smjenskog rada. 'Ostat će u onim bolnicama gdje se pokaže bolja iskoristivost opreme i kadrova, te smanjenje lista čekanja. Tamo gdje se pokaže da je smjenski rad usporio rad, smanjio kvalitetu usluga ili produljio liste čekanja, predložit će se poboljšanja, a tamo gdje ni to ne bude moguće, vratit će se prethodna organizacija rada', kažu u Ministarstvu.