HITNA SJEDNICA Gradskog odbora?

Drama u zagrebačkom SDP-u zbog prebjega Tomića: Prijeti se kaznenim prijavama

30.08.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Već sutra dojučerašnji SDP-ovac Radenko Tomić na sjednici zagrebačke Gradske skupštine bit će dodatni glas Milanu Bandiću. No dok on pruža pomoć gradonačelniku, u zagrebačkom SDP-u zbog njegova 'bijega' i dalje vrije. Zbog u javnosti iznesenih sumnji da je Tomić ucijenjen dio zagrebačkih SDP-ovaca razmišlja i o kaznenoj prijavi

'Tomić je meni i članovima Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini rekao da je to učinio jer je bio prisiljen potpisati ugovor s 3000 kuna manjom plaćom, s kojom ne može pokriti ni ratu kredita. Ako me Državno odvjetništvo pozove, kao i članove Kluba zastupnika SDP-a, mi ćemo se odazvati', kazao je prošlog tjedna predsjednik SDP-a Davor Bernardić, nakon što je u javnost dospjela informacija da je dotadašnji SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba Radenko Tomić prešao u Bandićevu stranku.

No dok šef stranke tek najavljuje da je spreman svjedočiti ako dođe poziv DORH-a, dio zagrebačkih SDP-ovaca bliskih bivšem tajniku gradskog ogranka Dominiku Etlingeru sam se aktivirao.

'To su već sami trebali napraviti'

Kako doznajemo, od potpredsjednika zagrebačkog SDP-a (koji ima ovlasti predsjednika) Saše Molana zatražili su hitno sazivanje sjednice Gradskog odbora na kojoj bi se raspravljalo o odlasku Tomića u Bandićeve redove. No smatraju da bi zagrebački SDP trebao dignuti i kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela ucjene i kaznenog djela protiv biračkog prava.

'Neki od stranačkih ljudi javno su u medijima govorili da je Tomić ucijenjen. To su već sami trebali prijaviti. Zato mislimo da to treba raspraviti i onda napraviti Gradski odbor', kaže za tportal jedan od pokretača te inicijative.

SDP-ovci traže da se sjednica sazove sljedeći tjedan, a ako do nje ne dođe i Gradski odbor ne odluči podnijeti kaznenu prijavu, neki od njih, doznajemo, to će učiniti samostalno.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Odlazak Radenka Tomića u Bandićevu stranku posljednji je od udaraca koji zagrebački SDP doživljava posljednjih mjeseci. Da stanje u najvećoj SDP-ovoj organizaciji nije dobro, pokazali su i rezultati izbora, o čemu je tportal već pisao, a strasti su dodatno uzavrele nakon raspuštanja SDP-ovog mjesnog odbora Novi Zagreb-zapad, i to zbog koaliranja s Bandićem. Za tu koaliciju, ustvrdio je u medijima bivši šef tog ogranka Tomislav Koledić, znao je i predsjednik stranke Davor Bernardić.

Stanje u zagrebačkom SDP-u, doznajemo, također bi bila tema sjednice Gradskog odbora, koju traži dio SDP-ovaca.

Situacija ozbiljna, sjednica hitna 

Saša Molan, koji trenutno upravlja gradskim SDP-om, zasada nije sazvao sjednicu. 'sjednica će biti sazvana sukladno Statutu i Pravilima Gradske organizacije', poručio je Molan za tportal. Prema tim pravilima, sjednicu saziva upravo predsjednik zagrebačkog SDP-a, a ako to ne učini dulje od 60 dana, onda je, na zahtjev trećine članova odbora, saziva glavni tajnik SDP-a.

Rok od 60 dana još nije prošao, no SDP-ovci koji traže sazivanje sjednice ipak su prikupili potpise trećine članova odbora i smatraju da bi se to trebalo učiniti neovisno o pravilima. 'Radi se o ozbiljnoj situaciji. Ne sazove li se Gradski odbor i ne podnese kaznena prijava, to će puno govoriti i o odnosu Bernardića i Bandića, o kojem se govori već godinama', kaže nam jedan od inicijatora.

Molan pak kaže da će sjednica Gradskog odbora biti sazvana tijekom rujna, a već sljedeći tjedan trebala bi se, kaže nam, održati i sjednica Predsjedništva zagrebačkog SDP-a.

Što se pak tiče kaznene prijave, Molan kaže da on nije kontaktirao DORH. 'Mi smo već ranije javno rekli da DORH treba pokrenuti postupak i očekujemo da se on pokrene', kaže Molan za tportal.