STRANKA BEZ JEDINSTVA

Što se to događa sa SDP-om? Bernardić je na udaru kritika, ali uporno šuti

14.08.2017 u 17:06

Bionic
Reading

Već više od tjedan dana ne može se čuti ni glasa od predsjednika SDP-a Davora Bernardića. U vrijeme kada je Vlada nanizala par pogrešnih odluka Bernardić šuti, no ne šute njegovi stranački kolege. Štoviše, šalju kritike na njegov račun

Prvo je s kritikama izašao načelnik Tisnog Ivan Klarin, koji se ni ranije nije libio javno izreći svoje mišljenje o vodstvu stranke. U intervjuu za Večernji list Klarin je jasno poručio da nije normalno da SDP-u 'pada rejting uz katastrofalne poteze Vlade'.

'Moje mišljenje o predsjedniku Davoru Bernardiću već je poznato i ja se zbog interesa stranke ne bojim to javno kazati. Kolega Bernardić, protiv kojeg ja osobno nemam ništa, jednostavno nema liderske sposobnosti. To tvrdim od početka, a sada to svi vide. On ne može biti predsjednik najveće oporbene stranke', jasno je poručio Klarin.

No, kritike, iako blaže, dolaze i od člana Predsjedništva SDP-a Bojana Glavaševića, koji u razgovoru za Novi list upozorava da je rejting SDP-a bio i gori. Upitan kako to da Bernardić kao predsjednik SDP-a još nije uspio izazvati šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, Glavašević je poručio: 'Nitko se nije rodio kao lider. Moramo biti dovoljno samokritični i reći ono što je Bernardić i sam ustvrdio, on mora poraditi na sebi, na svojem stilu i vještinama. Bernardić se mora razviti u osobu koja može voditi SDP i izazvati Plenkovića, za kojeg ne mislim da je nešto posebno sjajan.'

Prokomentirao je i što je Bernardić prije nekoliko mjeseci nudio razgovor Plenkoviću. 'Bernardić je pokazao spremnost za građenje konsenzusa o nekim ključnim nacionalnim pitanjima. Ali, dio vodstva SDP-a nije se s tim slagao i Bernardić je u stranci bio kritiziran zbog takvog pristupa. Politika je grub sport, a kritike koje Davor doživljava su opravdane. Ne može u politici nitko očekivati da će mu se davati puno kredita ako griješi. Na Davoru je sada da upravlja dojmom koji građani imaju o njemu, to je u potpunosti u njegovim rukama', kaže Glavašević.

Prije par mjeseci aktivno se govorilo i o rušenju Bernardića no te su priče sada utihnule. Glavašević smatra da su neki možda shvatili statutarne okolnosti u kojima se to može napraviti. 'Treba biti kritičan, ali legalist i raditi u korist stranke. Davor je, što god tko mislio o njemu, legitimni predsjednik SDP-a, izabran glasovima uvjerljive većine članstva i tu svaka priča mora stati', kaže Glavašević.

No, dojmu o stanju u SDP-u ne pomažu ni osnivanja raznih udruga i platformi, na koje Bernardić još nije reagirao.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci svoju udrugu Pozitiva osnovao je Ranko Ostojić, a prije koji tjedan oformljavanjem platforme pohvalio se i Mirando Mrsić. Samo osnivanje udruga Klarin ne vidi kao problem, no ako bi one išle u smjeru političkog djelovanja, onda to, smatra, ne bi bilo dobro.

Nešto oštriji bio je pak na Facebooku Željko Jovanović. 'Zajedno smo SDP! Pozitivno Fokusiranje svih zajedno jedini je put naprijed. Frakcije su put bez povratka kojem Plenki plješće. Tko to ne vidi, vidi samo sebe. Pozitiva? Fokus? ... Što je sljedeće? Dečki i cure, zbrojite se! Fokusirajte se na pozitivne snage, jačajmo SDP, prevaziđimo slabosti, iskoristimo mogućnosti i prebrodimo prijetnje političkog tržišta RH! Sve ostalo vodi u političku nebitnost', napisao je Jovanović na Facebooku.

Bernardićevu 'tišinu' komentirao je i PR stručnjak Krešimir Macan.

'Sada je sezona kiselih krastavaca, svi su na odmoru pa vjerojatno i on. Sada nakon Velike gospe će se sve ponovno zahuktati', kazao je Macan za tportal.

Što se tiče stranačkih kritika, koje se pojavljuju povremeno, Macan ne vidi kako ih je Bernardić mogao zaustaviti čim je preuzeo stranku.

'Nije mogao srezati kritičare na početku jer se tek primio te pozicije, a uvijek nakon što dođeš na neku funkciju postoje tih sto dana mira', nadodao je Macan.