SLUČAJ MAŠKARIN

Dr. Popović je u jednom trenutku pogriješio

Bionic
Reading

Pri laparoskopskoj operaciji upale slijepoga crijeva Miroslava Maškarina, u trenutku zamjene troakara, učinjena je pogreška - mišljenje je vještačkog tima sudskim medicinara raznih struka koji je jučer više od sedam sati saslušavan na Općinskome sudu u Rijeci u postupku protiv dr. Branka Popovića koji je izvodio kobnu operaciju

- Ozljeda aorte nastala je pogrešnim okomitim uvođenjem stileta, odnosno troakara u trenutku kada se vršila zamjena iz manjeg u veći kako bi se izvukao crvuljak. Po nama je pritom učinjena greška jer je primjenjen očigledno nepodesan način liječenja što je za posljedicu imalo teško oštećenje zdravlja pacijenta - izjavio je dr. Ante Gojević jedan od članova vještačkog tima koji je uz dr. Vuka Borčića najviše govorio o operaciji, piše Slobodna Dalmacija

Oko toga da li je učinjena pograška ili se radi o komplikaciji povela se žustra polemika, no vještaci su pojasnili svoje mišljnje navodeći prvo kako zapravo nema jedinstvenog stajališta oko toga što je greška, a što komplikacija.

Ipak, na kraju su ponovili stajalište da je u jednom trenutku operacije dr. Popović primjenio nepodesen način liječenja i da zato smatraju da je pogriješio.

Dr. Gojević je koknretno objasnio preceduru i tijek operacije, odnosno sam trenutak u kojem je učinjena pogreška.

- Pri vađenju manjeg troakara vjerojatno je došlo do istjecanja plina tako da se trbušna stjenka spustila. Uz to kada se uvodio veći trokara to se nije smjelo činiti bez praćenja kamerom, odnosno na „slijepo“. Ako se tako radilo onda se troakar trebao uvoditi pod kutem od od 45 stupnjeva, a ne okomito. Stvar je potpuno jasna i da su ova pravila poštivana, to se ne bi dogodilo - objašnjavao je vještak nakon čega su i njegovi kolege objasnili da i sam zvjezdasti oblik ozljede na aorti ukazuje da je ona nastala upravo od troakara i opovrgnuli da je takva ozljeda mogla nastati nekim drugim instrumentom.

Međutim, ustvrdili i da je dr. Popović laparoskopsku operaciju odabrao po svim pravilima struke,što se u optužnici tvrdi da je pogriješio, te isto tako da je do tog spornog momenta sve pravilno i stručno obavio, a isto i nakon ozljeđivanja.

Štoviše, nekoliko su puta nagalsili kako je uočivši krvarenje postupio jako dobro i da su liječnici koje je pozvao u pomoć učinili izuzetan posao te spasili život Miroslava Maškarina.

- U svjetu je registrirano od 0,04 do 0,07 posto ozljeda aorti pri ovakvim operacijama i one u pravilu završavaju smrću – izjavili su vještaci.

Optuženi dr. Popović imao je dosta prigovora na nalaz stručnog time i nekoliko ih je puta prekidao tvrdeći da nisu u pravu.

Bilo je jasno kako će se u daljnjem postupku zapravo voditi „borba“ oko toga da li ova greška u sebi sadrži i kaznenu odgovornost.

Također će biti teško nedvojbeno dokazati da li je u trenutku zamjene troakara, kako to tvrde vještaci, doista iscurio plin i da nije korištena kamera, jer dr. Popović tvrdi upravo suprotno kao i njegov asistent.