ČLANOVI RADNE SKUPINE U ČUDU

Doznali smo što piše u novom SDP-ovom programu, no ne zna se tko ga je pisao

13.02.2018 u 15:21

Bionic
Reading

Ovih dana na adrese je SDP-ovaca stigao prijedlog budućeg programa te stranke, na kojem se počelo raditi još prošlo ljeto. No neki nam u SDP-u kažu da im nije jasno tko ga je pisao s obzirom na to da se radna skupina zadužena za njegovu izradu prošli put sastala u listopadu prošle godine

Još u ljeto prošle godine SDP je odlučio ići u izradu novog Programa stranke. Aktualni Program, izrađen još u vrijeme Ivice Račana, po mišljenju dobrog dijela SDP-ovaca bilo je nužno modernizirati, a novi Program za 21. stoljeće bio je i izborno obećanje aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića.

No kao što je prije nekoliko mjeseci SDP-ovce iznenadio nacrt novog Statuta, neki iz radne skupine su u čudu ostali i kada im je ovih dana stigao prijedlog Programa stranke.

Neki članovi radne skupine s kojima smo razgovarali kažu nam da im nije jasno tko ga je pisao. 'Radna skupina za izradu Programa sastala se zadnji put u 10. mjesecu prošle godine, a jučer nam je stigao gotov prijedlog Programa', potvrdila nam je nekolicina članova radne skupine, a o tome je još sredinom siječnja u razgovoru za Glas Istre govorio i potpredsjednik stranke Peđa Grbin.

Tada je na pitanje kada će biti gotov program Grbin kazao: 'Nažalost, skupinu koja je imenovana za pisanje nove programske platforme stranke napustilo je nekoliko članova, a od sredine listopada po tom pitanju nije bilo nikakvih aktivnosti. Stoga vam ne mogu odgovoriti na ovo pitanje.'

>>> [VIDEO] SDP-ovci se izvukli: Golemi dug otplaćivat će šest godina, no spremaju i protunapad

Tko je onda pisao Program, ako nije radna skupina? Odgovor na to pitanje nisu imali ni njeni članovi s kojima smo razgovarali. 'Ja sam poslao neke svoje prijedloge, ali koliko vidim, nisu uvršteni u tekst Programa', kaže nam jedan od članova radne skupine, dok se naš dugi sugovornik pita zašto su ga uopće zvali da bude član ako će netko 'nepoznat' pisati Program.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Drugi problem je to što bi se u subotu trebao sastati i Glavni odbor, koji treba utvrditi Program i Statut te ih poslati na Konvenciju koja će se održati početkom ožujka. Sjednica radne skupine za Program sazvana je za sutra, a neki od naših izvora kažu nam da neće dozvoliti da bez javne rasprave ide na sjednicu Glavnog odbora. 'Za Statut smo imali mjesec dana javne rasprave, na njemu je gotovo svaku sjednicu radilo Predsjedništvo, i radili smo na njemu šest mjeseci. Nedopustivo je da se ozbiljnije bavimo Statutom nego Programom, temeljnim dokumentom svake stranke', kaže nam jedan SDP-ovac.

Što se pak tiče samog sadržaja prijedloga Programa, koji je tportal dobio na uvid, u njemu su općenito zacrtani ciljevi i vrijednosti koje SDP zastupa. I dok neki članovi radne skupine kažu da je program bilo koje stranke dokument koji bi i trebao biti općenit, ima onih u SDP-u koji kritiziraju govoreći da vrvi 'političkim frazama' koje se mogu pripisati bilo kojoj stranci.

>>> 'Ne želim biti predsjednik SDP-a, razmišljam o kandidaturi za Pantovčak'

Podsjetimo, SDP se na sastavljanje novog Programa odlučio i zbog kritika da su napustili socijaldemokraciju, a neke od problema detektiraju i u samom tekstu Programa.

'Nebriga za vlastito političko utemeljenje, za socijaldemokratske vrijednosti, rezultirala je zakonito i izostankom jasnih i prepoznatljivih javnih politika, koje nisu mogle biti nadoknađene povremenom lijevom retorikom ili tek ponekom socijalnom mjerom, koja je upravo zbog izostanka konzistentne socijaldemokratske politike u javnosti ocijenjena više kao demagoški potez u cilju dobivanja ili zadržavanja vlasti nego li kao dosljedno mijenjanje društva na definiranim vrijednostima', stoji, između ostalog, u prijedlogu Programa.

Kao glavni ciljevi SDP-a u Programu se navode poboljšanje kvalitete života, humaniji međuljudski odnosi te boljitak za pojedinca i zajednicu, dok su glavne vrijednosti koje će SDP zastupati sloboda, jednakost, pravda i solidarnost. Iako su to vrijednosti za koje se SDP oduvijek zalagao, u prijedlogu dokumenta se u točki koja obrađuje 'solidarnost' ipak najavljuje zaokret.

>>> Bernardić: Moja pozicija predsjednika SDP-a je neupitna

'SDP kao političku stranku mnogi prepoznaju kao stranku onih slabijih u društvu. I doista, to jest naša specifično obilježje iako se i druge političke orijentacije pozivaju na solidarnost sa slabijima. No biti solidaran može se biti na različite načine. Koncept milosrđa, davanja, udjeljivanja, skrbi, suosjećanja nije pozicija socijalne demokracije. Ona predmnijeva spoznatu nepravdu i nejednakost kao uzroke koji nisu ni nepovijesni ni prirodni. Stoga je socijaldemokratsko zauzimanje za slabije, solidarnost u uklanjanju uzroka, a ne samo saniranje socijalnih posljedica. U novom konceptu socijalne politike SDP se treba odmaknuti od te pasivne, skrbničke, karitativno-milosrdne paradigme te se zauzeti za koncept socijalnog investiranja, pri čemu će ulaganje u 'proizvodnju društva' prvenstveno kroz sustav obrazovanja i sustavnu podršku modernim obiteljima stvarati temelj za puno iskazivanje individualnih mogućnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini', napominje se u prijedlogu Programa.

Što se pak tiče neke novih politike SDP-a, u Programu, koji je napisan na 19 stranica, navodi se kako će po pitanju ekonomskog razvoja ta stranka formirati 'interdisciplinarnu radnu skupinu vrhunskih stručnjaka iz zemlje i inozemstva koja će, temeljem analize naših komparativnih prednosti, ponuditi cjeloviti program ekonomskog i društvenog razvitka odnosno nove oblike gospodarskog razvoja Hrvatske, vodeći računa o srednjoročnoj održivosti novoga modela, otvaranju novih radnih mjesta i globalnoj konkurentnosti proizvoda.'

  • +14
SDP-ov skup u Ogulinu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U poglavlju o ekonomiji SDP-ovci navode kako je potrebno donijeti novu nacionalnu regulativu za 'financijsku industriju', no kako bi ona trebala izgledati, nije objašnjeno.

Naglasak Programa uglavnom je na mladima, pa tako i po pitanju njihovog zapošljavanja, ali i osiguravanja uvjeta za život. Porezne olakšice za osobnu kupnju stana, poslodavci koji subvencioniraju najam, gradnja i davanje u najam postojećih državnih stanova, aktivna zaštita od kreditnih rizika te revitalizacija starih i napuštenih kuća dodjelom poticaja, financijske olakšice inovativnim poduzetnicima, vrtići za sve - neke su od malo konkretnijih mjera koje se spominju u prijedlogu Programa.

Onima koji su pročitali prijedlog Programa najviše je pak upalo u oči poglavlje koje se bavi 'slobodnim medijima'. Tako u Programu SDP-ovci navode kako će se 'boriti protiv svih oblika manipulacije te 'lažnih' vijesti'.

'Istovremeno, moć medija mora biti popraćena i novim shvaćanjem odgovornosti svih sudionika medijske prakse i mi ćemo na tome inzistirati', stoji u Programu. No što točno ta rečenica znači, nije bilo jasno ni našim sugovornicima.