SDP IH VABI, ALI...

Doznali smo kakvi su planovi uskoro bivše HNS-ove četvorke

08.06.2017 u 13:59

Bionic
Reading

Već prije tjedan dana bilo je jasno: Uđe li HNS u koaliciju s HDZ-om, narodnjaci više ne mogu računati na svoja četiri zastupnika - počasnu predsjednicu Vesnu Pusić, potpredsjednicu stranke Anku Mrak Taritaš te Gorana Beusa Richembergha i Nadu Turinu Đurić. Četvorka će nastaviti svoj rad u Saboru, a tportal doznaje i kakvi su joj planovi za budućnost

Kada dođe trenutak glasanja u Saboru o novim ministrima, čak četvero zastupnika HNS-a za njih neće dignuti ruku. Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić jasno su rekli da se ne slažu s koalicijom HNS-a s HDZ-om.

Čim dignu ruke protiv novih ministara, automatizmom će biti isključeni iz stranke, kako to propisuje HNS-ov statut. No iako više neće biti članovi HNS-a, saborski mandati im ostaju.

'Moj saborski mandat je osvojen na temelju 20-ak tisuća preferencijalnih glasova te ostajem u Saboru kao nezavisna zastupnica. Dopustite da prespavamo, dopustite da duboko udahnemo', rekla je Mrak Taritaš jutros.

'Godi kad vas zovu iz drugih stranaka, hvala svima. To znači da ono što radimo, radimo dobro, ali ovog časa ne razmišljamo o tome. Još uvijek smo zastupnici HNS-a, dok nas ne razriješe, a onda ćemo nastaviti djelovati kao nezavisni saborski zastupnici', kazao je pak Goran Beus Richembergh.

Kako doznajemo, četvorka, kada postane nezavisna, misli osnovati svoj klub zastupnika, za čije osnivanje ih je potrebno najmanje troje.

Dok god potraje ovaj saziv Sabora, misle normalno obavljati svoj posao saborskih zastupnika.

Iako ih SDP, ali i drugi zovu da im se pridruže, četvorka ne misli ulaziti u druge stranke. Dapače, već se govori o osnivanju nove. U toj stranci, doznajemo, ne bi bili samo bivši HNS-ovci, već bi bila otvorena za sve progresivne snage.

A što nakon ovog saziva Sabora i planira li četvorka s nekom svojom novom strankom na nove parlamentarne izbore? O tome, smatraju, još je prerano govoriti. Cilj im je prije svega, poručuju njima bliski ljudi, vratiti vjeru građana u ovu zemlju.

  • +4
Drama u HNS-u u slici Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX