LOKALNA HRVATSKA

Doznajte sve što se događa u svakom kutku Lijepe Naše!

17.01.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Lokalna informacija svjetski je trend informiranja i tportal.hr, u aktualnim procesima redizajna, sklopio je partnerstvo s Lokalnom Hrvatskom, nacionalnim servisom vijesti lokalne samouprave

O četverogodišnjim iskustvima ovog jedinstvenog projekta, čije vijesti od sada možete pratiti i na tportalu, govori Željko Erceg, urednik servisa Lokalna Hrvatska

•Što zapravo radi Lokalna Hrvatska?

- Lokalnu Hrvatsku pokrenuli smo 2009. i ona danonoćno prenosi originalne vijesti sa službenih webova jedinica lokalne samouprave, daje ravnopravne mogućnosti svakoj općini, gradu, županiji plasmana informacija u zajedničko okruženje. Mnogi su mi rekli da se radi o jedinstvenom projektu u Europi.

•Koliko je lokalnih jedinica uključeno u projekt?

- U proteklom mandatu, 2009. - 2013., priključilo nam se više od 220 jedinica lokalne samouprave, skoro 40 posto hrvatskih općina, gradova, županija, od Petrijevaca do Korčule, od Konavala do Krapine, od Cresa do Krapine, Siska, Starog Grada... Nekad dnevno kroz servis prođe više od stotinu objava.

•O kakvim se vijestima radi?

- Jedino čega nema su 'žute' vijesti i crna kronika, a sve ostalo izvanredno opisuje realni život Hrvatske. Naš slogan i jest 'realna, a ne reality'. Tu su izvješća i najave kulturnih, sportskih, turističkih događaja, sajmova, međunarodnih razmjena, ali i oglasi, pozivi na lokalne investicije. Prateći Lokalnu Hrvatsku, jasno možete vidjeti i razlike u načinu upravljanja pojedinih čelnika; neki su stalno na terenu, drugi u inozemstvu, a o nečijim aktivnostima i nema vijesti.

•Kakva su iskustva u odazivu lokalnih samouprava?

- Mnogi čelnici još nisu razumjeli da je lokalni web njihovo glavno oruđe za promociju života lokalne zajednice, ali i da on nema smisla ako je namijenjen samo lokalnom stanovništvu. Dakako, uvijek postoje oni koji se boje da će otvaranjem prestati biti mali lokalni šerifi i draže im je pričati o zapostavljenosti, krivim prenošenjima, nego se otvoriti.

Povodom petstotog broja mailinga, objavili smo pozitivne primjere s najvećim brojem vijesti u kategoriji općina: Križ, Blato, Saborsko, u kategoriji gradova: Vukovar, Kaštela, Samobor, a u kategoriji županija: Varaždinska županija, Međimurska županija, Karlovačka županija.


•Imate li potporu državnih institucija?

- Ovo je u potpunosti projekt neovisne i neprofitne udruge Lokalna Hrvatska, koji je nastao jer su ga podržale jedinice lokalnih samouprava. Naši distribucijski kanali podijeljeni su po županijama, ali, sukladno statističkim podjelama, i na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, a imamo i poseban kanal - otočna Hrvatska.

Ovo je pravi primjer konkretne decentralizacije i jednakovrijedne promocije svih hrvatskih sredina u informativnom prostoru. Predsjednik Josipović od samog je starta uvidio značaj stvaranja takvog informativnog prostora i dao deklarativnu podršku, baš kao i Udruge gradova i općina te Zajednica županija. Nažalost, Ministarstva uprave i lokalne samouprave ili regionalnog razvoja ni protekle ni aktualne vlade nisu prepoznale potencijal ovog pristupa. Kao i uvijek, sve odluke uvijek ovise o ljudima, a ne o kvaliteti projekata.

•Spomenuli ste mailing?

- Da, mi ne želimo biti medij, već multimedijski servis vijesti. Vijesti Lokalne Hrvatske distribuiraju se portalno, ali i putem Facebooka, Twittera, 'live' telopa i besplatnog mailinga.

Svakog radnog dana u osam sati izbor vijesti odlazi na više od 2.000 mailova čelnika i pročelnika lokalnih samouprava, novinara, redakcija, ali i sabornika, članova Vlade... Postoji i 'večernje' PDF izdanje za tisak (printabilno) koje u 22 sata pokazuje kako bi izgledala Lokalna Hrvatska u tisku. No partnerstvo s tportalom trenutačno je najznačajniji distribucijski kanal za članice ovoga servisa.

•U planu je proširenje?

- Uputili smo prijedlog Saboru RH da prihvati telop izdanje kao dopunu Saborskoj TV, a u pripremi je i zaseban video kanal Lokalna Hrvatska koji bi preuzimao video reportaže i vijesti lokalnih jedinica s njihovih YouTube kanala.

No prije svega slijede razgovori sa sudionicama projekta o produljenjima suradnje i, dakako, pozivamo sve jedinice lokalne samouprave koje nisu bile dio projekta da nam se pridruže i iskoriste mogućnost plasmana vijesti iz svojih sredina, od sada i putem tportala. Lokalna informacija svjetski je trend.

Posjetite Lokalnu Hrvatsku ovdje