sjednica u banskim dvorima

Novi udarac desnici: Evo što će Štromar koordinirati u Vladi

14.06.2017 u 12:59

Bionic
Reading

HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar vodit će Vladinu koordinaciju za sektorske politike koja će biti nadležna za graditeljstvo, prostorno uređenje, obrazovanje, znanost, kulturu, zdravstvo, turizam te promet i infrastrukturu

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar bit će na čelu Vladine koordinacije koja će, između ostalog, razmatrati sektorske politike u sustavu obrazovanja i znanosti. Dakle i provođenje kurikularne reforme.

To međutim ne znači da će Štromar i njegov HNS imati zadnju riječ kada je u pitanju provođenje bilo koje od nabrojenih sektorskih politika Vlade. Naime HNS u vladi Andreja Plenkovića ima samo dva mjesta, a obično u svakoj koordinaciji sjedi više ministara.

Stoga će i u koordinaciji koju će voditi čelnik HNS-a ministri iz HDZ-a biti u većini.

  • +10
Prva sjednica Vlade nakon rekonstrukcije Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici da je nakon ulaska HNS-a u Vladu dogovorena reorganizacija rada Vladinih koordinacija.

Tako će potpredsjednica Vlade Martina Dalić voditi koordinaciju za gospodarstvo i strukturne reforme, što uključuje sektorske politike iz resora gospodarstva, financija, energetike, poljoprivrede, rada i mirovinskog sustava, demografije, ali i pravosuđa i uprave.

Buduća potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić vodit će koordinaciju za vanjsku i europsku politiku te ljudska prava.

Ministar Goran Marić vodit će koordinaciju za upravljanje državnom imovinom.

Nakon velike rekonstrukcije Vlade, u koju je ušao HNS, danas se održava prva sjednica Vlade u novom sastavu. Na sjednici su prvi put sudjelovali novi potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar te nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Osim Štromara i Divjak, u Vladu su ušli HDZ-ovi Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, te Dražen Bošnjaković, novi ministar pravosuđa.

'Naša zadaća je da kao odgovorna Vlada nastojimo pridonijeti rješavanju brojnih problema na uključiv, tolerantan način, na koji ćemo za sva pitanja koja dijele hrvatsko društvo pokušati pronaći rješenja s nazivnikom iza kojeg će moći stati mnoge stranke i različite skupine u društvu', rekao je na početku sjednice premijer Plenković nakon što je pozdravio nove članove Vlade.

Premijer je zahvalio i bivšem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću na njegovu doprinosu u radu Vlade. 

'Od ministrice Divjak očekujem da jednako intenzivno nastavi raditi na temi koja je izrazito važna za budućnost naše djece', naglasio je Plenković.