nakon tri godine

Doznajemo: Beroš predložio Vladi proglašenje kraja epidemije, odluka možda već u četvrtak?

09.05.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prošli tjedan odlučila da koronavirus više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, korake su odlučili poduzeti i u Vladi RH

Ministar zdravstva Vili Beroš, doznaje tportal, predložio je Vladi da se donese odluka o proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, u skladu s procedurom koja je propisana Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Taj je prijedlog sada u proceduri Vlade, točnije prikupljaju se mišljenja i drugih resora, a konačnu odluku Vlada bi možda mogla donijeti već na sjednici u četvrtak.

Podsjetimo, epidemija je u Hrvatskoj proglašena još početkom 2020. i na temelju te odluke donesen je niz mjera, a tri godine kasnije gotovo su sve ukinute. Prošli tjedan, kada je WHO donio svoju odluku, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako izgleda ta procedura u Hrvatskoj. Prvo odluku o proglašenju kraja epidemije HZJZ predlaže ministru zdravstva, a on to, na temelju spomenutog prijedloga, predlaže Vladi.

'Ako dođe do toga, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva', pojasnio je Capak. U ponedjeljak je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio da je opravdan prijedlog da se proglasi kraj epidemije covida. Božinović je naglasio da covid nije nestao te da medicinska struka tvrdi da bi trebao ostati kao endemska bolest.

  • +5
Ilustrativna galerija/Covid-19 Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

'U ovih nekoliko godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, a ona je danas mnogo manje opasna nego što je to bilo na početku', rekao je Božinović. Najavio je da će u trenutku proglašenja kraja epidemije prestati i rad Stožera civilne zaštite, što znači da donesene odluke više neće biti na snazi. Kao što smo već pisali, u Hrvatskoj su još uvijek na snazi neke mjere, jedne vezano striktno uz odluku o proglašenju epidemije dok se neke tiču same naravi bolesti.

Kada se proglasi kraj epidemije, građani kojima su za to vrijeme istekle osobna iskaznica, putovnica, vozačka dozvola ili oružani list imat će rok od 30 dana da dokumente zamijene novima. Naravno, u slučaju putovnice ili vozačke dozvole, ne moraju ih obnavljati ako ne planiraju ići izvan zemlje ili ako ne planiraju voziti.

Ministarstvo zdravstva, sudeći po Capaku, trebalo bi se pozabaviti mjerama koje se više tiču same naravi bolesti. Na snazi je, podsjećamo, obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, ljekarnama te domovima za starije i za osobe s invaliditetom. Također, tu je obaveza testiranja građana prije hospitalizacije, odnosno zahvata koji podrazumijeva pojavu aerosola iz organizma, kao i mjera obavezne izolacije u trajanju od najmanje pet dana za osobe koje su pozitivne na koronavirus.