MINISTRI U OBILASKU

Dovodni melioracijski kanal spojen sa Savom

06.09.2016 u 16:25

  • +7

Ministri obišli radove na spoju dovodnog melioracijskog kanala sa Savom

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Bionic
Reading

Kanal koji će omogućiti navodnjavanje 8.500 hektara poljoprivrednih površina, spojen je u utorak s rijekom Savom kod mjesta Jaruge u Općini Sikirevci

Spoj dovodnog melioracijskog kanala sa Savom investicija je vrijedna 493 milijuna kuna.

Izgradnjom kanala duljine gotovo 15 kilometara omogućen je dovod savske vode do kanala Konjsko, a zatim preko vodotoka Istočna Berava u vodotok Biđ i konačno u vodotok Bosut. Time se stvaraju preduvjeti za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednih površina.

Spojni melioracijski kanal izgrađen je u sklopu nacionalnog programa navodnjavanja poljoprivrednih površina koji je usvojen 2005. godine, a radovi su počeli 2009. godine.

'Ovim projektom nastavili smo ono što je započeo biskup Josip Juraj Strossmayer 1876. godine osnivanjem društva za regulaciju rijeke Vuke. Tada se radilo na isušivanju površina kako bi se ljudima omogućilo da rade na poljima koja su često bila pod vodom. Bila je to i borba s bolestima u močvarnom području. Mi sada po prvi put u Slavoniju upuštamo vode kako bismo pomogli organizaciji stabilne poljoprivredne proizvodnje', rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

'Projekti navodnjavanja nisu se mogli ni razvijati, jer nisu bile dostupne dovoljne količine vode. Ovim projektom osiguravamo vodu za navodnjavanje 8.500', rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović kazao je da su u gradnji melioracijskog kanala zadovoljeni svi ekoliški standardi. Kanal će, kako je rekao, imati pozitivan učinak, jer će se njime u postojeće vodotoke Biđa i Bosuta dovoditi svježa voda iz Save i popraviti kemijski sastav tih vodotoka narušen nedostatkom vode.