OZBILJNE OPTUŽBE

Američki kongresmen pisao Plenkoviću, napao Milanovića i Grabar Kitarović za veze s Rusijom

15.09.2023 u 18:39

Bionic
Reading

Američki kongresnik Doug Lamborn 7. rujna uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu, u kojem zahtijeva odgovore o blokiranim američkim investicijama, korupciji i zloćudnom utjecaju Rusije na našu zemlju. Pored toga što je iznio ozbiljne optužbe na račun hrvatskih institucija, nije štedio ni predsjednika Milanovića ni bivšu predsjednicu

Lamborn je tako protivljenje Zorana Milanovića obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nazvao antizapadnjačkim te ustvrdio da pozivaju na prorusku prisutnost u regiji. Za slične, ‘proruske’ stavove optužuje i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Prema riječima američkog kongresmena, duboko ukorijenjena sustavna korupcija dopušta prodor ruskog utjecaja u Hrvatsku, a tome je moguće suprotstaviti se upravo uz pomoć SAD-a, piše Nacional.

“Sjedinjene Države moraju stoga i dalje zagovarati tržišno orijentirane reforme u Hrvatskoj koje osiguravaju slobodno i pošteno natjecanje i nadvladaju duboko nasljeđe državno-zarobljenog gospodarstva ukorijenjenog u korupciji. Omogućavanjem ovih reformi, hrvatska će tržišta postati vrlo atraktivna odredišta za tvrtke i investitore sa sjedištem u SAD-u što će konačno omogućiti da nacija prekine svu međuovisnost s ruskom državom. Ekonomska i pravosudna transparentnost postat će most za prosperitetnije euroatlantsko partnerstvo”, navodi Lamborn te dodaje da su gospodarske veze Rusije i Hrvatske dobro poznate. Kao primjer navodi Fortenovu.

“Prihodovno vodeća hrvatska tvrtka, Fortenova, dijelom je u vlasništvu Sberbanke kojom upravlja Kremlj, a koja drži 42,5% udjela. VTB banka u ruskom vlasništvu također posjeduje 7,5% udjela u Fortenovi. Ovo potvrđuje važnost za SAD da ne dopusti istočnoeuropskim članicama NATO-a da i dalje pozdravljaju zloćudni utjecaj neprijateljskih nacija koje prijete našoj kolektivnoj nacionalnoj sigurnosti”, ističe.

“Predsjednik Milanović, pripadnik stranke lijevog centra SDP-a (Socijaldemokratska partija Hrvatske) nastavio je s proruskom politikom kao i njegova prethodnica, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, pripadnica HDZ-a (Hrvatska demokratska zajednica). Dok su kaznene sankcije EU-a i SAD-a bile čvrsto na snazi, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povela je visoko trgovinsko izaslanstvo na sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom u Rusiju, s izraženom namjerom razvijanja bliže gospodarske suradnje u sektorima turizma, razvoja nekretnina, i energije, u korist balkanske nacije”, ističe Lamborn.

  • +3
Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs

“Grabar-Kitarović tada je službeno pozvala Vladimira Putina da sudjeluje na energetskoj konferenciji u glavnom gradu Zagrebu, kojoj je nazočio i Putinov dugogodišnji suradnik Nikolaj Petrovič Tokarev, koji je, prema američkom Ministarstvu financija, služio zajedno s Putinom kao agent KGB-a u Dresdenu 1980-ih. Nikolayeva kći posjeduje luksuzne nekretnine u Hrvatskoj. Oboje – Tokarev i njegova kći Maja Nikolajevna Tokareva bili su sankcionirani od strane američke vlade”, nabraja dalje Doug Lamborn, koji Plenkoviću postavlja pitanja na koja bi mu trebalo biti odgovoreno do kraja rujna.

Nedavno je bivša predsjednica Grabar-Kitarović privukla pažnju javnosti svojom tvrdnjom, iznesenom u britanskom podcastu One Decision, da su Rusi vodili “hibridne akcije tijekom predizborne kampanje” 2020., kad je izgubila od Milanovića. Kasnije je pak rekla da je to spomenula onako usputno, no da je 'ta vrsta upliva' važna te da o njoj treba razgovarati..

Lamborn dodaje i da sankcionirani ruski oligarsi s popisa američkog ministarstva financija Viktor Vekselberg i Ališer Usmanov, kao i bivši Putinov Ministar energetike Igor Jusufov posjeduju nekretnine na hrvatskom Jadranu.

“Američki porezni obveznici ulijevali su novac u hrvatsku infrastrukturu preko USAID-a, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a, a američkim privatnim ulagačima je blokirano ulaganje u Hrvatsku pod jednakim uvjetima, temeljenim na vladavini prava. Dok američki porezni obveznici plaćaju da se brodovi američke mornarice popravljaju u Brodogradilištu Viktor Lenac i jačaju gospodarstvo grada Rijeke”, zaključio je američki kongresmen u svom pismu koje u cijelosti donosimo u nastavku.