SABORSKI ODBOR O UMJETNOJ OPLODNJI

'Došlo je vrijeme da i vlast odgovara za boli i patnje roditelja'

24.04.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Saborski Odbor za zakonodavstvo većinom je glasova podržao novi prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je na noge već digao vjerske zajednice. Protiv zakona izjasnili su se HDZ-ovci, no svoje protivljenje nisu obrazložili u raspravi

Novim Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji, objasnila je u ime predlagača pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović, precizno se određuju prava i obaveze svih onih koji sudjeluju u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Tako se definira da korisnici postupaka medicinski potpomognute oplodnje mogu biti bračni ili izvanbračni par te punoljetne poslovno sposobne žene koje ne žive u braku ili izvanbračnoj zajednici, pri čemu ta žena mora biti sposobna skrbiti o djetetu.

Zakon također propisuje da se može oploditi najviše 12 jajnih stanica, a da se unijeti može dvije ili najviše tri oplođene jajne stanice. 'Uvodi se i zamrzavanje zametaka, na taj način da se od 12 jajnih stanica koliko ih se najviše može oploditi i dvije oplođene koje se unose, 10 jajnih stanica može zamrznuti. Prvih pe godina zameci se čuvaju na teret državnog proračuna, a daljnjih pet korisnici mogu platiti čuvanje', kazala je Đukanović

Izmjene zakona podržao je i SDP-ovac Peđa Grbin osvrnuvši se posebno na dio koji govori o zamrzavanju zametaka. 'U sljedećih 10 godina postoji mogućnost da će medicinska znanost još dodatno napredovati', kazao je Grbin

Zakon je podržala i predsjednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević Marinović poručivši da je 'šteta što je trebalo 10 godina da dobijemo ovakav zakon'. Podsjetila je na 'boli i patnje' koje su proživljavali parovi koji nisu mogli imati djecu, ali i na enormne materijalne troškove koji su se gomilali zbog silnih putovanja u inozemstvo.

'Možda će doći uskoro i vrijeme, a ja se nadam i vrlo brzo, kada neće samo osobno odgovarati fizičke osobe nego i sudionici vlasti koji se neće skrivati iza Vlade i parlamenta... Oni koji uporno nanose ljudima štetu. Mislim da se o tome negdje vani već i raspravlja, da se osobna odgovornost impostira i kod ovakvih očiglednih stvari', kazala je Antičević Marinović.


188906,185618,185176,185080
Odbor za zakonodavstvo većinom glasova prihvatio je i prijedlog izmjena Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, no zbog nekih nesuglasica odlučeno je da će u saborski raspravu poslati i amandman kojim bi se dodatno definiralo tko sve mora pribaviti energetski certifikat.

Naime, kako su upozorili u HDZ-u, zakonom se propisuje da certifikat mora pribaviti i vlasnik zgrade, odnosno posebnog dijela zgrade ako je želi prodati, iznajmiti, dati u leasing ili zakup.

HDZ-ova Ana Lovrin stoga se zapitala znači li to da će svaki vlasnik stana koji ga želi prodati ili iznajmiti morati pribavljati energetski certifikat, a njezinoj primjedbi pridružila se i SDP-ova Antičević Marinović podsjetivši da vlasnici stanova i ovako moraju skupljati niz dozvola, te da ne bi bilo dobro da se razno-razne dozvole i dokumenti samo gomilaju.