vrhovni sud

DORH za Sanadera u aferi Hypo traži višu kaznu, obrana poništenje presude

  • Autor: D. Su.
  • Zadnja izmjena 22.02.2022 13:59
  • Objavljeno 22.02.2022 u 13:59
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tužiteljstvo je na Vrhovnom sudu, koji treba donijeti pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za aferu Hypo, zatražilo veću kaznu, dok obrana traži od najvišeg suda da prihvati žalbu i preinači osuđujuću presudu ili ju poništi i slučaj vrati prvostupanjskom sudu.

Zamjenica glavne državne odvjetnice Mirta Kuharić istaknula je u utorak kako tužiteljstvo smatra da je Sanader počinio kazneno djelo ratnog profiterstva i to u cilju osobnog bogaćenja.

''Sanader je bio ovlašteni pregovarač s Hypo bankom, a njegova provizija je dogovorena nakon obećanja da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj'', kazala je tužiteljica, dodajući da Sanaderova ranija neosuđivanost nije mogla biti olakotna okolnost kao ni "protok vremena". Stoga je zatražila da Vrhovni sud preinači prvostupanjsku presudu od dvije i pol godine zatvora i strože osudi Sanadera.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković smatra, s druge strane, da je tijekom suđenja pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da ključni elementi kaznenog djela nisu utvrđeni na pravilan način. Netočno je, dodala je, da bi Hypo banka isplatila Sanaderu proviziju kako bi je uveo na tržište. Tvrdi kako nije dokazano da je Sanader bio glavni pregovarač u tom postupku ni da je primio proviziju.

Sanader se uključio videolinkom iz remetinečkog zatvora

Obrana navodi i da visina ranijih kazni ukazuje da se ne radi o najtežim kaznenim djelima već o ''klasičnoj'' zloporabi položaja za koju je nastupila zastara te da je eventualna imovinska korist nastala na štetu banke, a ne Hrvatske.

Sanader se, sudjelujući na javnoj sjednici najvišeg suda videolinkom iz remetinečkog zatvora, pridružio riječima svoje braniteljice.

Tužiteljstvo ga u aferi Hypo tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter.

Bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a u ponovljenom suđenju proglašen je krajem listopada 2018. krivim i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora. Županijski sud u Zagrebu je zaključio kako je dokazano da je Sanader pridonio destrukciji demokratskog sustava, srozavanju gospodarstva i ugleda države te da je iskoristio ratno stanje za osobno bogaćenje.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ukinuta presuda Sanaderu bila je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo donesena nakon ustavne odluke o nezastarijevanju takvih kaznenih djela, no Ustavni ju je sud ipak ukinuo uz zaključak da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Nakon zadnje pravomoćne presude slijedi jedinstvena kazna

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevm Diokiju na štetu HEP-a, Vrhovni sud je potvrdio sredinom studenoga 2021.

U svim postupcima Sanader je zbirno skupio čak 21 i pol godinu zatvora, od čega mu je za sada pravomoćno 19 godina, a ukupno mora vratiti i 74 milijuna kuna po svim osuđujućim presudama.

Odluku o slučaju Hypo Vrhovni sud će donijeti naknadno iza zatvorenih vrata, a nakon što se pravomoćno okončaju svi Sanaderovi postupci nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud treba odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!