PUSIĆ POD POVEĆALOM

DORH provodi izvide oko kupnje zgrade za veleposlanstvo u Bruxellesu

10.03.2017 u 22:37

Bionic
Reading

DORH već mjesecima provodi izvide oko slučaja kupovine zgrade u Bruxellesu u vrijeme mandata Vesne Pusić, na što im je ukazala državna revizija, a posljednjih dana za slučaj se zainteresirala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Iz DORH-a su za RTL potvrdili da već mjesecima u ovom slučaju provode izvide, što ne čudi s obzirom na to da Državni ured za reviziju svoja izvješća automatski šalje Državnom odvjetništvu, a u slučaju da su naišli na nešto sumnjivo, DORH-u šalju i dodatnu dokumentaciju, kao što je to bio slučaj u 'aferi dnevnice'.

Doduše, tim se predmetom DORH počeo baviti tek nakon što je afera iscurila u medije. Podsjetimo, Grabar Kitarović je natuknula kako bi voljela da se DORH posveti nekim predmetima. Iako nije htjela otkriti kojima, iz njezina ureda u medije je uskoro isplivala informacija da je, među ostalim, riječ o kupnji zgrade za potrebe hrvatskih diplomata u Bruxellesu.

Zgrada je kupljena za 11,5 milijuna eura u vrijeme mandata Vesne Pusić. Naknadno je ustanovljeno da u zgradu, kako bi bila prilagođena našoj diplomatskom misiji, treba uložiti još 40 milijuna kuna. Zgrada i dalje nije useljena, a država u isto vrijeme plaća skup najam poslovnih prostora po Bruxellesu.

Pusić je pak u petak odgovorila predsjednici optuživši je da laže. 'Insinuirati kako se tu radilo o kriminalu, ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost', tvrdi Pusić.

Pojašnjava kako su pregovori za kupnju sporne zgrade počeli prije njezina mandata, da je ona ispregovarala znatno nižu cijenu od početne te da na zgradi treba napraviti niz zahvata.