nesavjesno ponašanje

DORH dao poljskoj tvrtki 11 milijuna kuna za nepostojeće vještačenje?

26.11.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Večernji list u posjedu je dokumenata iz DORH-a iz kojih nedvosmisleno proizlazi da su čelni ljudi tužiteljstva za potrebe podizanja optužnice protiv Ivice Todorića protupravno potrošili 11 milijuna kuna proračunskog novca, piše taj dnevnik subotnjem izdanju.

Čini se da će zbog ovog otkrića pravosudna trakavica oko slučaja Agrokor dobiti potpuno novu dimenziju, a u problemu bi se mogao naći i DORH ako se pokaže da su nesavjesnim ponašanjem ostvarili biće kaznenog djela i oštetili državni proračun. Priča je kompleksna pa krenimo kronološki.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 2. kolovoza 2018. godine izdalo je nalog za vještačenje tvrtki KPMG iz Poljske tražeći od te tvrtke specijalizirane za financijske analize izradu knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja u tadašnjem Agrokoru.

DORH je time htio dobiti relevantne informacije o višegodišnjem kompliciranom poslovanju posrnulog koncerna kako bi Todoriću i drugim okrivljenicima dokazao kazneno djelo zloporabe povjerenja u gospodarskom kriminalu.

Ugovor između DORH-a i tvrtke KPMG bio je težak ukupno 11 milijuna kuna sa svim troškovima, a podmiren je iz državnog proračuna.

Podsjetimo, riječ je o optužnici DORH-a u tzv. aferi Veliki Agrokor koja nikad nije postala pravomoćna iako predstavlja jedan od najopsežnijih predmeta u povijesti našeg pravosuđa. Optužnica je podignuta u rujnu 2020. godine, i to nakon istrage koja je trajala od sredine 2017. godine. Todorića i 14 suoptuženika tereti se da su svojim postupcima Agrokor oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Od početka istrage obrane optuženika problematizirale su knjigovodstveno-financijsko i revizorsko vještačenje, koje je ključni dokaz optužnice, piše novinar Jutarnjeg lista Juraj Filipović.